marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Jama Revija Stop

Strašanski občutki groze in veliko smeha

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ovadbe, inšpekcije in »scanje« po vratih hiše: kako je Miha Šalehar izgubil vojno z domačini v Posočju in moral zapreti svoj kolesarski center

Deli na:
Ovadbe, inšpekcije in »scanje« po vratih hiše: kako je Miha Šalehar izgubil vojno z domačini v Posočju in moral zapreti svoj kolesarski center

Miha Šalehar - Foto: Revija Zvezde

Radijski voditelj Miha Šalehar je bil prisiljen zaradi legalnih zapletov zapreti svoj Robidišče Trail Center v posoški vasi Robidišče, enega redkih centrov za gorske kolesarje z urejenimi kolesarskimi stezami v regiji.

»Zgodila se je stokrat slišana podalpska zgodba z arhetipskim junakom, ki se je odločil, da bo iz male vasi izgnal sovražnike robid – krave s teleti in Ljubljančane s kolesi. Sledila je šentflorjanska hibridna vojna: stampedo ovajanja, inšpekcij, zašankarskih dezinformacij, poškodovanja naše lastnine, trejlov, scanja po vratih hiše in nazadnje tudi tožb, ki so nam pomagale, da se končno spametujemo,« je Šalehar povzel razloge za konec svojega projekta.

Šalehar je pred sedmimi leti v najbolj zahodni slovenski vasici zagnal s turistično ponudbo za kolesarje: poleg majhnega hotela je ponujal še urejene kolesarske poti po bregovih in gozdovih Posočja.

A kolesarski center ni bil po volji domačinom, še zlasti enemu je očitno šel hudo v nos, podpore pa Šalehar ni našel niti drugje v lokalni skupnosti. »Tako sosedska kot občinska skupnost sta namesto revitalizacije vasi po sodobnih merilih butičnega zelenega turizma raje izbrali lokalno tradicijo nenapredka. Če ne proaktivno, pa vsaj z molkom. Tako smo na koncu, če izvzamemo nekaj neiskrenih sladkih besed, ostali praktično brez vsakršne podpore. Čast izjemam, čeprav ne verjamemo več, da obstajajo. Utrujeni, upehani in s kupom stroškov mahamo z belo zastavo in se bogatejši za izkušnjo poslavljamo,« je zapisal.

»Trail center se zaradi legalnih zapletov zapira. Seveda lahko pridete k nam spat in vozit druge posoške potke in pa seveda tiste, ki jih v bližini kopljejo sosedje Italjani. Infrastruktura Robidišče Trail Centra pa bo v prihodnjih dneh podrta in vrnjena robidam v trajno uporabo. Poti trenutno niso prevozne, urejene ter zavarovane, zato je vožnja po njih nemogoča in nevarna,« pravi o prihodnosti centra.

»Očitno se nisem povezal s pravimi ljudmi oz. bi se moral z neko lokalno formalno elito, katere del je očitno tudi ta možakar, ki smo mu bili trn v peti,« pa je Šalehar dejal za portal N1 in še dodal: »Seveda sem deloma soodgovoren tudi sam. Takšna mala skupnost novosti težko sprejema, mogoče bi bilo bolje, da bi tam postavil lakirnico.«

O svoji prihodnosti Šalehar za N1 povedal, da je s kolesarskim poslom opravil, da končuje knjigo in načrtuje svoj podcast. »V neki meri pa se vračam tudi na radio,« je še razkril, ni pa povedal, ali to pomeni vrnitev na Val 202, ki ga je zapustil lansko jesen.