Revija Reporter
Slovenija

Osumljenca za rop SKB banke jutri pred preiskovalnega sodnika

STA

17. mar. 2012 11:47 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Po petkovem pridržanju dveh osumljenih ropa sefov banke SKB se danes intenzivna kriminalistična preiskava kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave nadaljuje. Kriminalisti bodo osumljenca k preiskovalnemu sodniku privedli predvidoma v nedeljo dopoldne, so STA pojasnili na policiji.

Kriminalisti danes preiskavo nadaljujejo z zbiranjem obvestil in opravljanjem drugih operativnih ukrepov, tudi s hišnimi preiskavami, je povedal predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Kriminalisti bodo osumljenca do izteka 48-urnega roka policijskega pridržanja in po opravljenih policijskih zaslišanjih s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku privedli predvidoma v nedeljo dopoldne.

Policisti so v petek po skoraj šestih letih in pol od ropa banke SKB prijeli dva osumljenca, s preiskavo pa nadaljujejo, saj sumijo, da je v celotno zgodbo vpletenih še več ljudi. Več podrobnosti bo policija predstavila v ponedeljek.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Marjan Fank je v petek pojasnil, da je bila preiskava izredno zahtevna in je potekala tako v Sloveniji kot v tujini neprekinjeno od samega ropa, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005.

Roparji so v banko, oboroženi z dolgocevnim avtomatskim orožjem, prišli 31. oktobra okoli 23. ure zvečer, onesposobili varnostnika in v 420 sefov vlamljali s pomočjo različnih orodij do šeste ure zjutraj, nato pa pobegnili z dvema voziloma.

Mediji danes poročajo o neuradnih podatkih glede osumljenih. Časnik Večer navaja, da sta po neuradnih podatkih osumljena slovenska državljana, vsaj eden pa naj bi bil v času ropa zaposlen v varnostni službi, ki je varovala banko SKB in tudi sefe.

Časnika Delo in Dnevnik pa navajata, da je bil po neuradnih podatkih eden od osumljencev Ljubljančan, ki so ga prijeli na novomeškem letališču Prečna, ko je skupaj z inštruktorjem letenja pristal z letalom. Po poročanju Dela je drugi osumljenec menda Srb, tretjega, ki je domnevno v tujini, pa iščejo s pomočjo Interpola. Po podatkih obeh časnikov naj bi bile za prijetje ključne biološke sledi, ki so jih storilci pred dobrimi šestimi leti pustili za seboj.

Leta 2010 je sicer slovenska policija obravnavala 463 ropov, lani pa za dobrih 13 odstotkov manj oz. 402 ropa. V letu 2010 je bilo preiskanih 182 ropov (39,3-odstotni delež preiskanih), lani pa 168 (41,8-odstotni delež preiskanih). Letos do začetka marca pa je policija po še nedokončnih podatkih obravnavala 133 ropov, so STA še pojasnili na policiji.