pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kar 60 pridržanih v akciji proti vrhu organiziranega kriminala

Deli na:
Kar 60 pridržanih v akciji proti vrhu organiziranega kriminala

Foto: Arhiv Reporterja

Posamezni osumljenci, prijeti v današnji policijski akciji, naj bi predstavljali sam vrh organiziranega kriminala v Sloveniji, je v izjavi za medije dejal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank. Osumljeni naj bi trgovali z orožjem in drogami, je še dejal.

Po Fankovih besedah preiskave na območju različnih policijskih uprav potekajo od zgodnjih jutranjih ur, preiskavo pa prav tako usmerja več tožilstev, od specializiranega tožilstva do kranjskega in koprskega okrožnega tožilstva. Gre za najobsežnejšo preiskavo v zgodovini Slovenije, je še dejal, samo v današnji zaključni akciji je udeleženih okoli 350 policistov in kriminalistov, prostost pa so odvzeli 50 ljudem. S policije pa so pozneje sporočili, da je aretiranih že več kot 60 ljudi.

Trenutno opravljajo okoli 60 do 70 hišnih preiskav, največ aktivnosti pa je na območju Kranja, Ljubljane in Kopra. Na tem območju naj bi neuradno hišne preiskave dopoldne opravili tudi v Šalari pri Kopru in v starem mestnem jedru Izole. V Izoli naj bi po pričanju očividcev kriminalisti enega človeka pridržali.

Pri akciji so sodelovali pripadniki specialne policijske enote, sploh pri vpadih v objekte, saj je bila akcija ocenjena z visoko stopnjo tveganja. Kot je namreč pojasnil Fank, so med preiskavo pridobili informacije, da so posamezni osumljeni oboroženi, prav tako so nekateri že bili obravnavani zaradi nasilnih kaznivih dejanj.

Ugotovitve mednarodne preiskave, ki traja od leta 2010, so pokazale, da je domnevna združba delovala povezano in usklajeno, njena struktura pa po Fankovih besedah potrjuje, da gre za najvišjo raven organizirane kriminalitete v Sloveniji. Združba je delovala tako na območju Balkana kot Evropske unije, največ aktivnosti pa je potekalo po t.i. balkanski poti.

Potrdil je, da naj bi osumljeni trgovali z vsemi drogami, ki so na trgu najbolj prisotne - kokainom, heroinom, amfetamini in hašišem. Tudi v današnji akciji so zasegli večjo količino prepovedanih drog in orožja, je razkril Fank. Drogo so zasegli tudi v tujini, kjer so že prijeli in priprli več ljudi, ki naj bi skrbeli za prevoze, sicer organizirane v Sloveniji.

Preiskava danes poteka samo v Sloveniji, je pojasnil Fank, po njegovih besedah pa naj združba ne bi bila povezana z zadevo Balkanski bojevnik. Preiskava se bo nadaljevala, osumljence pa morajo v roku 48 ur od prijetja pripeljati pred preiskovalnega sodnika.