Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati."

Deli na:
"Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati."

Fotografija je simbolična - Foto: Andrej Petelinšek

Po napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. "Napad na sodnico je tudi napad na celoten pravosodni sistem in na vrednote, na katerih je z ustavo utemeljena naša država. Če padeta pravo in pravica, padeta svoboda in demokracija," je na Twitterju zapisal predsednik DZ in SD Dejan Židan.

Predsednik DS Alojz Kovšca je na omrežju Twitter zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. "Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati. Ne smemo dovoliti zastraševanja sodnikov. Sodnici želim hitrega okrevanja in poguma po vrnitvi na delovno mesto. Zakon in pravica sta nad silo," je zapisal Kovšca.

Tudi mariborski župan Saša Arsenovič je ostro obsodil brutalni napad. "Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti," je zapisal v sporočilu. Kot je dodal, sodnici stojijo ob strani in ji izražajo vso podporo.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da sta pravna država in neodvisno sodstvo ključna temelja za demokratičnost in trajnostni razvoj naše družbe. "Zato sem šokiran nad grozljivim napadom na okrožno sodnico v Mariboru in dogodek najostreje obsojam, sodnici pa želim čimprejšnje okrevanje. Pričakujem, da bodo pristojni organi opravili svojo vlogo. Pot do (svojega) prava in pravice mora ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja," je navedel Cerar, sicer pravnik in profesor na ljubljanski pravni fakulteti.

Odzvali so se tudi v največji opozicijski stranki. "Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico. Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere," je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. Mariborski poslanec SDS in podpredsednik odbora za pravosodje Dejan Kaloh pa je na istem družbenem omrežju najostreje obsodil "zločinski, strahopeten in zavržni napad na mariborsko sodnico" "To je napad na pravno državo in na človeško življenje! Storilce čim prej spraviti pred roko pravice," je dodal.

Tudi v SD so poudarili, da je nasilje nad komerkoli nesprejemljivo. Podpredsednik SD in minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da se mora država odzvati "do maksimuma pooblastil". "Za takšna dejanja ni opravičila, zahtevajo ostro obsodbo vseh! Sodnici in njenim najbližjim želim veliko moči in poguma," je na Twitterju zapisala podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.



V NSi so na Twitterju zapisali, da je "zahrbten napad na sodnico v demokratični državi nesprejemljiv in zahteva takojšen odziv organov pregona". "Gre za grožnjo temeljnim vrednotam demokracije, svobode in pravne države. V NSi napad ostro obsojamo in upamo, da bodo storilce našli in jim sodili," so zapisali. "Ustrahovanje in povračilni ukrepi so v vsakem primeru nesprejemljivi, to je znak za alarm. Gre za grožnjo pravnemu redu in temu se moramo upreti. Zdaj ali nikoli," je na Twitterju zapisal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Iz SAB so sporočili, da so kot edina stranka, ki jo vodi ženska, zaradi napada na mariborsko sodnico še posebej pretreseni. "Absolutno obsojamo to sprevrženo in nagnusno dejanje in vsako nasilje nad ženskami nasploh," so navedli. Ne glede na to, ali je poskus umora povezan z delom brutalno pretepene ali ne, v SAB pričakujejo, da bodo organi pregona z vso vnemo iskali in tudi našli napadalca (ali napadalce).

Napad na sodnico so že obsodili na ministrstvu za pravosodje, v vrhu sodstva, na ustavnem sodišču in tudi v sodniškem društvu.

Policija preiskuje sum poskusa umora sodnice. V noči s sobote na nedeljo okoli 1.15 so jih obvestili, da so jo neznanci napadli na območju Maribora in hudo poškodovali. Posredovali so reševalci in policisti. Poškodovani so nudili pomoč in jo odpeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Motiv napada še ni znan, policija storilce še išče, poteka intenzivna kriminalistična preiskava.