andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za napadi na štiri tankerje v Omanskem zalivu "državni akter"

Deli na:
Za napadi na štiri tankerje v Omanskem zalivu "državni akter"

Foto: Reuters

Napade na štiri tankerje v vodah Združenih arabskih emiratov je najverjetneje izvedel "državni akter", vendar pa za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bil zanje odgovoren Iran, je pokazala preiskava majskih napadov na tankerje v vodah Združenih arabskih emiratov.

Skupna preiskava Združenih arabskih emiratov, Savdske Arabije in Norveške je pokazala, da so napade na štiri tankerje pred obalo emirata Fudžajra, ki leži v Omanskem zalivu, najverjetneje izvedli "državni akter", poročajo tuje tiskovne agencije.

Napadi so bili namreč "del zapletene in usklajene operacije, ki jo je izvedel akter z veliko operativno zmogljivostjo, najverjetneje državni akter", so v četrtek poudarili predstavniki omenjenih treh držav pri ZN.

Začetne ugotovitve preiskave, ki so jo vodili Združeni arabski emirati, so tudi pokazale, da so napadi "zahtevali obveščevalne zmogljivosti za namerno izbiro štirih tankerjev izmed skoraj 200 različnih plovili, ki so bili v času napadov zasidrani pred Fudžajro", so poudarili v povzetku, ki so ga predstavili članom Varnostnega sveta ZN.

ZDA so doslej za napade na štiri ladje, med katerimi sta bila dva savdska in norveški tanker, krivile Iran, kar pa je Teheran odločno zavrnil. Iran je ob tem pozval k temeljiti preiskavi dogodka in opozoril pred "avanturami" tujih akterjev, ki da želijo ogroziti varnost na morju.

Do incidenta je prišlo sredi stopnjevanja napetosti med Iranom in ZDA. Washington je v ta za izvoz nafte izjemno pomembno območje napotil letalonosilko, da bi zajezil krepitev vpliva Irana. Teheran pa je napovedal protiukrepe, med drugim blokado strateško pomembne Hormuške ožine, ki povezuje Perzijski z Omanskim zalivom oziroma Indijskim oceanom.