pozar2.resized Svet24.si

FOTO: Velika hala je gorela kot bakla

IMG-1488434172d8b4131d30e792e08badfd-V Svet24.si

FOTO: Huda nesreča na gorenjski avtocesti: ...

marinka-pečjak Svet24.si

Pionirka novih jedi in okusov v slovenskih ...

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

božo-dimnik Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

matej-zemljič Njena.si

Matej Zemljič že mesece trpi za posledicami ...

kubiak Ekipa24.si

Takole je Poljak skočil na URNAUTA! Poglejte si ...

Slovenija

Opozicija želi Janšo izprašati o letovanju na jahti Erjavčevega zeta Andreja Marčiča

Deli na:
Opozicija želi Janšo izprašati o letovanju na jahti Erjavčevega zeta Andreja Marčiča

Skupen izlet po Jadranu na Marčičevi jahti leta 2016. Na fotografiji Dimnik in Janša. - Foto: Pop TV

Iz vrst opozicije so se danes kritično odzvali na ravnanje premierja Janeza Janše izpred let. POP TV je namreč objavila fotografije Janševega letovanja z lobistom Božom Dimnikom na jahti poslovneža Andreja Marčiča, ki kažejo, da njihovo srečevanje ni bilo naključno. V opoziciji pozivajo Janšo k odgovorom, pristojne institucije pa k preiskavi.

POP TV je objavil fotografije, ki kažejo, da se predsednik vlade Janša in podjetnik Marčič nista srečevala samo naključno, kot je po razkritju fotografij druženja na golfu na Mavriciju dejal Marčič. Janša je bil, kot kaže, leta 2016 kot takratni opozicijski poslanec v DZ na Marčičevi jahti, je poročala televizija. Podjetje, katerega družbenik je Marčič, je v času sedanje Janševe vladne nedavno sklenilo milijonski posel. Na omenjeni jahti pa je bil tudi eden najvplivnejših lobistov Božo Dimnik, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, so še navedli na televiziji.

"Včeraj ne samo, da je izbruhnila nova afera, ampak so na površje priplavali novih dokazi o koruptivnem dogajanju v naši državi v zadnjih 30 letih", je v današnji izjavi za medije poudaril poslanec LMŠ Robert Pavšič. Po Pavšičevi oceni bi bilo takšno početje v vsaki demokratični državi zadosten razlog ne samo za podajanje jasnih odgovorov, ampak tudi za odstop.

Po besedah poslanca SD Dejana Židana v stranki pričakujejo, da bodo "pristojni raziskali vse, kar je potrebno raziskati". V SAB medtem izražajo zaskrbljenost, da je največja vladna stranka v preteklosti že vodila preiskovalno komisijo, s katero so očitno "zakrivali bistvo problema". Zato je po njihovi oceni nujno zadevo preiskati, je dejal poslanec SAB Andrej Rajh.

V Levici so medtem prepričani, da sta "oblast in denar edino, kar zanima Janeza Janšo in njegovo stranko", je ob tem dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Zaradi medijskega poročanja o igranju golfa Janše z Dimnikom in Marčičem na otoku Mauritius je bila avgusta že sklicana seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. A Janše na sejo ni bilo, zato so sejo prekinili.Po besedah Pavšiča pa se premier ne bo udeležil niti nadaljevanja seje te komisije, ki je sklicano za četrtek, kljub temu, da so mu ponudili tri možne termine za potek seje oziroma možnost, da sam pove, kateri termin bi mu ustrezal. Kot še poudarja Pavšič, to ni samo nedopustno, ampak je neustavno: "Premier je po ustavi dolžan odgovarjati na vprašanja državnega zbora."

Ob tem je še dodal, da Janša še vedno tudi ni dvignil pošte z vabilom na opozicijsko preiskovalno komisijo, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri ukrepih, povezanih z epidemijo nalezljive covida-19, ki jo vodi Pavšič. Dodal je, da bo v skrajnem primeru zahteval tudi prisilno privedbo premiera na zaslišanje.

Kot še opozarja Pavšič, je DZ postavljen pred težko preizkušnjo, kaj sploh še lahko stori, da vlado pripravi k sodelovanju.

V kabinetu predsednika vlade očitkov opozicije in medijskega poročanja za zdaj ne komentirajo.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je sicer tudi predlagala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. KPK v pregledu lobističnih stikov ni odkrila nepravilnosti. Pod drobnogled so sicer vzeli le zadnjih 10 let, medtem ko je Janša golf z lobisti in predstavniki dobaviteljev na Mauritiusu igral že decembra 2003.

Loading...