Revija Reporter
Slovenija

Kako je Janša ujel Drnovška in se prebil v vrh najbolj priljubljenih slovenskih politikov

Igor Kršinar

27. apr. 2020 20:00 Osveženo: 7:50 / 29. 4. 2020

Deli na:

Javnomnenjska podpora vladi Janeza Janše, premierju osebno in njegovi stranki SDS leti v nebo.

KPV

Politični analitiki o vzponu Janeza Janše, visoki podpori njegovi vladi in opoziciji brez alternative

Če je še pred nekaj meseci veljal za odpisanega politika, ki bo težko kadarkoli sploh še sestavil vlado, ga zdaj večina Slovencev priznava za zelo uspešnega voditelja v času krize z epidemijo koronavirusa. 

Po eni od anket njegovo vlado podpira celo kar dve tretjini ljudi. Takšne javne podpore vse od časov Janeza Drnovška ni imela nobena vlada doslej. 

Povišala se je tudi podpora njegovi stranki, toda podoben trend so zaznale tudi v drugih evropskih državah, kjer je prav tako zrastla priljubljenost njihovih voditeljev.

Štirje politični analitiki so za Reporter povedali, kakšni so razlogi za tako visoko podporo vladi, koliko časa bo to trajalo in kako bo vplivalo na volitve.

Dr. Matej Makarovič med drugim opozarja na Janševo konfrontacijo z dominantnimi mediji, kajti iz teh konfrontacij je doslej še vedno izšel kot poraženec. 

Dr. Aleš Maver je opozoril na podobne trende v Nemčiji, kjer se je zaradi spopada z epidemijo podobno dvignila podpora kanclerki Angeli Merkel, ki je bila že odpisana.

Dr. Igor Lukšič svari z antijanša efektom, vendar pa sedanji levi opoziciji ne daje veliko možnosti, če se ne pojavi novi obraz.

Dr. Stane Granda pa poudari, da pri ukrepih ne gre za Janšo, ampak za nas, ter da pobalinstvo velikega dela opozicije ne more biti alternativa.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 17, 2020

Naslovnica