sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija želela glasovati o odpoklicu Fištravca, ta predloga ni dal na glasovanje

Deli na:
Opozicija želela glasovati o odpoklicu Fištravca, ta predloga ni dal na glasovanje

Foto: Bobo

Mariborska opozicija, ki ima v mestnem svetu, kot se je včeraj izkazalo, večino, na nadaljevanju septembrske seje ni uspela s presenetljivo zahtevo o odpoklicu župana Andreja Fištravca, saj ta predloga ni želel dati na glasovanje. Zaradi tega so opozicijski svetniki sejo zapustili, ta pa je bila zaradi nesklepčnosti prekinjena.

Po polurnem odmoru na zahtevo Liste za pravičnost in razvoj (LPR) je Stojan Auer Fištravca v imenu 24 predlagateljev zahteve za odpoklic župana, ker naj bi ravnal nezakonito s tem, da ob županski opravlja še funkcijo v. d. direktorja mestne uprave, še enkrat pozval, naj da predlog na glasovanje, sicer bodo zapustili sejo zaradi njene nelegitimnosti.

Ob tem je nekoliko omilil besede iz začetka seje, in poudaril, da ga ne želijo razrešiti, pač pa samo ugotavljajo, da stvari, ki jih počne, niso v skladu z zakoni. Zato ga pozivajo, da njihov predlog imenuje kot ugotovitveni sklep, ta pa naj bo temelj za to, o čemer bi pozneje najverjetneje odločalo upravno sodišče.

Ker je Fištravec vztrajal pri stališču, da so predlagatelji zlorabili proceduro in da je njihov sklep nezakonit, so sejo ob LPR zapustili tudi mestni svetniki SDS, SMC, Županove liste in samostojni svetniki, seja pa je bila zaradi nesklepčnosti prekinjena. S tem je ostalo odprtih še nekaj točk, Fištravec pa bo razmislil o predlogu svetnika SMC Andreja Špenge, da se o njih izjasnijo na dopisni seji.

Kot so sporočili z mariborske občine, je Fištravec po seji povedal, da kot župan ne bo dopustil nezakonitega glasovanja in nikoli ne bo ravnal v nasprotju z zakonom. "Mnenja in predlog mestnih svetnikov bomo proučili in na njih ustrezno odgovorili. Nikakor pa ne bom pristajal na izkrivljanje resnice in zlorabo interpretacij pravnih aktov v populistične namene. Nisem v.d. direktorja mestne uprave, jaz sem župan," je poudaril Fištravec.

V kolikor so mestni svetniki prepričani, da počne karkoli nezakonitega, pa imajo za to na voljo številne pravne vzvode, je dejal. "Verjetno pa se vsi strinjamo, da imamo v Mariboru preveč resnih problemov, da bi si lahko privoščili tovrstne politične igre, ki našemu mestu le škodujejo, hkrati pa nikomur ne koristijo," je po navedbah občine še izpostavil Fištravec.

Včerajšnje nadaljevanje septembrske seje se je sicer začelo povsem mirno, mestni svet pa je prav na dan odprtja festivala Borštnikovo srečanje soglasno pooblastil župana za sklenitev dogovora med Mestno občino Maribor in ministrstvom za kulturo o dolgoročnem sodelovanju pri zagotavljanju pogojev za izvedbo festivala.

S tem je mariborska občina potrdila svojo nadaljnjo podporo festivalu pri zagotavljanju pogojev za njegovo izvedbo z vsakoletnim sofinanciranjem stroškov festivala. Dogovor je podlaga za vsakoletno sklepanje pogodbe med mestno občino, ministrstvom in SNG Maribor o sofinanciranju, mestna občina pa letos zagotavlja 160.000 evrov.

Na včerajšnji dopisni seji pa so potrdili tudi predlog mestne občine, s katerim so direktorici Lutkovnega gledališča Maribor Mojci Redjko podaljšali status vršilke dolžnosti direktorja.