nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Rusofil« Erjavec zavrača kritike, ki »delujejo po nareku Dimitrija Rupla 'z dolgim nosom'«

Deli na:
»Rusofil« Erjavec zavrača kritike, ki »delujejo po nareku Dimitrija Rupla 'z dolgim nosom'«

Foto: Bobo

Odbor DZ za zunanjo politiko je včerajšnjo sejo o Ukrajini ne le nepričakovano odprl za javnost, ampak je ta zaradi notranjepolitičnih prepirov tudi presegla vse predvidene časovne okvire. Na koncu so člani odbora sprejeli sklepe, a tudi to ni minilo gladko. O Ukrajini pa OZP razpravlja še naprej - na zaprti seji, sicer posvečeni arbitraži.

Trije sklepi - med drugim, da se je OZP seznanil z razmerami v Ukrajini ter da opozarja na nesprejemljivost uporabe sile ali grožnje z njo v medsosedskih sporih - so bili sprejeti brez težav. Obenem je bil po pričakovanjih zavrnjen sklep, ki so ga predlagali poslanci SDS in zaradi katerega so v bistvu tudi zahtevali sklic nujne seje OZP o Ukrajini - da odbor opozarja na sporno ravnanje zunanjega ministra Karla Erjavca in zahteva njegov odstop.

Zapletlo pa se je pri predlogu sklepa SDS, da odbor podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Koalicijski poslanci so ga namreč želeli nadgraditi tako, da OZP "podpira spoštovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ter prizadevanja za mirno rešitev krize z uporabo diplomatskih sredstev ob spoštovanju mednarodnih pogodb in načel mednarodnega prava".

Poslanci SDS kot predlagatelji se s širitvijo na ta način niso strinjali, nakar so koalicijski poslanci najprej s tesno večino zavrnili predlog sklepa SDS, nato pa je bil potrjen razširjeni sklep. Jožef Jerovšek (SDS) je kolegom ob tem očital, da so izglasovali teorijo omejene suverenosti držav, kar je v nasprotju z deklarirano politiko Slovenije, in celo dodal, da bi moral zaradi te poteze OZP odstopiti minister Erjavec.

Jožef Horvat (NSi) je skušal s proceduralnim predlogom doseči, da bi o zavrnjenem predlogu sklepa SDS glasovali še enkrat in ga vendarle podprli, a predsednica odbora Janja Klasinc (OZP) je to zavrnila - z utemeljitvijo, da sklep ni bil zavrnjen, ampak sprejet v razširjeni obliki. S tem se Jerovšek nikakor ni strinjal, a je Klasinčeva sejo po več kot štirih urah vseeno zaključila.

Čeprav so se poslanci in tudi minister Erjavec strinjali, da so razmere v Ukrajini zelo resne in da je poglobljena razprava o tem v DZ nujna, pa je seja vseeno minila v znamenju notranjepolitičnih sporov.


Poslanci SDS - v manjši meri in zmernejšem tonu pa tudi SLS in NSi - so ministra kritizirali zaradi izjav glede Ukrajine, češ da se ni dovolj jasno postavil na stran suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, da je izpadel kot preveč razumevajoč do Rusije ter da je deloval dvolično in si v Sloveniji nabiral politične točke - med drugim s tem, ko je kar pred domom upokojencev v Naklem predstavil pobudo za posredovanje Slovenije v dialogu z Rusijo.

Erjavec je sprva nastopal mirno, ponovil je stališča Slovenije glede ukrajinske krize, ki da so zelo podobna stališčem Nemčije in usklajena s stališči EU, ter pojasnjeval svoje izjave glede Ukrajine. Poslance je tudi opozoril, da "bodo že jutri pred nami težke odločitve", saj bo Evropski svet sprejel nekatere "zelo močne" odločitve glede Rusije in Ukrajine.

A sčasoma je ministru zavrela kri. "Če želite političen spopad s predsednikom stranke DeSUS in ne z ministrom za zunanje zadeve, pa pojdimo po tej poti," jim je dejal ter jim kot glavni očitek navrgel, da delujejo po nareku Dimitrija Rupla "z dolgim nosom" - da je pri njem zrasla tako ideja za sejo kot tudi očitki, da je Erjavec "rusofil".

Razvnel se je oster prepir, v katerem so poslanci in Erjavec en drugemu očitali laži, žalitve, zavajanje in še kaj. Med drugim je Ljubica Jelušič (SD) poslancem SDS očitala, da oni in ne Erjavec izkoriščajo Ukrajino za nabiranje notranjepolitičnih točk ter da v tujino namerno pošiljajo vtis o neenotnosti Slovenije glede Ukrajine. Poslanci SDS so vse to zavrnili kot čiste laži.

Erjavec je na neki točki celo zagrozil, da poslancem ne bo zaupal tajnih informacij glede Ukrajine - pred tem jim je namreč obljubil, da bo o stvareh, o katerih javno ne more govoriti, spregovoril ob začetku zaprte seje o arbitraži. Po glasnem protestu SDS, da takšna grožnja ni sprejemljiva, pa je obljubil, da bodo vse podatke, ki jim pripadajo po zakonu, dobili.

V medsebojnem obtoževanju in prerekanju so zbledeli pogledi poslancev glede same Ukrajine ter njihove bolj vsebinske kritike in pobude - kot npr. razprava o tem, zakaj še ni bil in ali bi moral biti zaradi Ukrajine sklican svet za nacionalno varnost.