mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija: Zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma neustaven

Deli na:

Poslanci opozicijskih SDS, SNS in SLS so danes na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji med Slovenije in Hrvaško. Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven.

Poslanci opozicijskih SDS, SNS in SLS so danes na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji med Slovenije in Hrvaško. Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven.

Kot so spomnili v sporočilu za javnost v poslanski skupini SDS, je ustavno sodišče v mnenju ocenilo, da arbitražni sporazum ne določa poteka državnih mej med državama pogodbenicama, temveč gre za akt, katerega namen je vzpostaviti mehanizem za mirno rešitev mejnega spora. Po njihovem to posledično pomeni, da bo razsodba arbitražnega sodišča lahko odstopila od mejne črte med Slovenijo in Hrvaško, kakor je določena v temeljni ustavni listini.

V SDS poudarjajo, da bo lahko arbitražni sporazum zaradi sodbe arbitražnega sodišča, katere implementacija je obvezna, povzročil pravno stanje, ki bo v neskladju s slovensko ustavo, ali pa bo Slovenijo silil v kršitev mednarodne pogodbe. Oboje je po njihovem mnenju ustavno nedopustno.

V največji opozicijski stranki nadaljujejo, da bi moral državni zbor tako najprej spremeniti ustavo, šele nato pa bi lahko sprejel zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Iz navedenega po njihovem tudi sledi, da je bil zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma sprejet na neustaven način, brez potrebne dvotretjinske večine poslancev, samo z navadno večino.


Poslanci opozicijskih strank zato ustavnemu sodišču predlagajo, naj ugotovi, da je zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma v neskladju z ustavo, do svoje končne odločitve pa zadrži njegovo izvrševanje.

Zakon o ratifikaciji sporazuma so državljani na referendumu potrdili 6. junija, potem ko je ustavno sodišče 23. marca presodilo, da je arbitražni sporazum v skladu z ustavo in temeljno ustavno listino, saj ne določa poteka meje med državama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev spora o meji.

Potem ko je minulo soboto zakon o ratifikaciji sporazuma v veljavo stopil tudi v Sloveniji, pa bi slovenska in hrvaška vlada lahko izmenjali diplomatski noti, s čimer bo sporazum postal tudi mednarodno-pravno obvezujoč za obe državi.