pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oman: Komunistična partija je slovenski narod "ogoljufala za svobodo"

Deli na:
Oman: Komunistična partija je slovenski narod "ogoljufala za svobodo"

Foto: Bobo

Nizka volilna udeležba v Sloveniji kaže, da ljudje čakajo alternativo, poudarja starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman. Sam te alternative ne vidi ne v demokratičnem socializmu, ki je po njegovih besedah utopija, in ne v prvaku SDS Janezu Janši. "Dokler bomo imeli voditelja t. i. desnice, kot je zdaj, je levici zmaga zagotovljena," je dejal.

Evropski poslanec Lojze Peterle je na včerajšnjem evropskem večeru gostil starosto slovenske osamosvojitve in prvega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana. Spregovorila sta o več poglavjih slovenske zgodovine, pa tudi o aktualni politiki. Ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne je Oman poudaril, da je bilo takrat resda konec vojne, ni bilo pa tudi konec nasilja.

Za nekatere je tisti konec vojne po njegovih besedah pomenil zmagoslavje, nekateri so verjeli, da so zdaj zaživeli v svobodi. Za druge pa se je ena okupacija zamenjala z drugo. Ta ni bila nič manj huda kot tista prva, v nekaterih primerih pa še hujša, je povedal Oman. Kot je poudaril, je komunistična partija slovenski narod "ogoljufala za svobodo". Še najbolj ogoljufani so bili po njegovih besedah partizanski borci, ki so verjeli, da se borijo za svobodo.

Oman se je dotaknil tudi dogajanja v času osamosvojitve, zlasti volitev leta 1990. Kot je dejal, se je pred temi volitvami zgodila prevara. Stranko ZSMS so namreč ljudje volili, ker se je obnašala kot opozicija partiji. Pozneje pa se je izkazalo, da je to samo "mlada partija", je dejal.

Spregovoril je tudi o aktualnih političnih razmerjih. Posebej je opozoril na to, da v Sloveniji kar polovica volilnih upravičencev ne hodi na volitve. Sam meni, da ti ljudje še vedno čakajo na ustrezno alternativo. V predsedniku SDS Janezu Janši je Oman ne vidi. "Dokler bomo imeli voditelja t. i. desnice, kot je zdaj, je levici zmaga zagotovljena," je dejal.

Obregnil se je tudi ob pojem demokratičnega socializma, ki ga zagovarjajo v ZL. "Demokratičnega socializma ne more biti. To je utopija. Socializem lahko deluje le v pogojih diktature," je poudaril. Tudi sicer se vse umetne oblike družbene ureditve po njegovih besedah vzdržujejo z represijo.

Oman je na posvetu izpostavil tudi nujnost sprave, a hkrati opozoril, da očitno nekomu zelo ustrezna sejanje sovraštva. "Dokler se bomo Slovenci zmerjali z izdajalci in banditi, sprave ne bo. Zmerjanje pa še kar traja," je dejal Oman. Zavzel se je, da bi obe strani priznali svoje napake. "Sprava je nekaj silno nujnega," je še poudaril.