stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Okoljevarstveniki medvedov ne dajo lovcem: pritožbe na odločbo Arsa o odstrelu 115 medvedov

Deli na:
Okoljevarstveniki medvedov ne dajo lovcem: pritožbe na odločbo Arsa o odstrelu 115 medvedov

Fotografija je simbolična. - Foto: Dreamstime

Na junijsko odločbo Agencije RS za okolje (Arso) o odstrelu 115 medvedov so bile vložene pritožbe, zato odstrel ni stekel, danes poroča časnik Delo. O zadevi bo odločalo ministrstvo za okolje in prostor, ki ima za odziv časa dva meseca.

Na odločbo Arsa za odstrel medvedov so se pritožile vse tri stranke v postopku izdaje dovoljenja za odvzem iz narave z odstrelom rjavega medveda: nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice ter Lovska zveza Slovenije, navaja Delo.

Arso je junija odločil, da bodo lahko lovske družine in upravljavci lovišč s posebnim namenom odstreli 115 medvedov. Odločba naj bi veljala do konca septembra na več območjih v državi, ki so bila določena glede na lokalne povečane gostote medvedov in konfliktov, ki jih medvedi povzročajo.


V zadnjem desetletju so se po pojasnilih Arsa povečevali vsi glavni tipi konfliktov z medvedom. Največ konfliktov je evidentiranih na območjih, kjer so se gostote medveda v zadnjem desetletju povečale in so razmeroma gosto poseljena. Naraščale so skupne škode na premoženju (zlasti na sadovnjakih, čebelnjakih, govedu in konjih), naraščala je pogostnost kriznih dogodkov z medvedom s posredovanji intervencijske skupine, naraščali so skupni konflikti, izraženi s konfliktnim indeksom.

Konfliktni tipi so se, kot kažejo statistične analize, povečevali z naraščanjem številčnosti medveda. Ob povečanju številčnosti populacije medveda za 100 osebkov so se letne škode po medvedu v povprečju povečale za 16 odstotkov, letno število posredovanj intervencijske skupine zaradi kriznih dogodkov z medvedom za 14 odstotkov, skupni konfliktni indeks (vključno s škodo na drobnici) za štiri odstotke in indeks vseh konfliktov (brez upoštevanja škode na drobnici) za 10 odstotkov.

"Populacija medveda v Sloveniji se trenutno ne regulira sama, zato pričakujemo, da bi se brez posega v populacijo konflikti znatno povečevali," so poudarili na Arsu, kjer druge možnosti, kot so npr. odstranitve medveda z določenega območja, odlov in preselitev osebka na drugo mesto v naravi, sterilizacija in zadrževanje v ujetništvu, niso sprejemljive in zadovoljive.