favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Upravno sodišče spet ustavilo odstrel 115 medvedov

Deli na:
Upravno sodišče spet ustavilo odstrel 115 medvedov

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Upravno sodišče je začasno zadržalo odstrel 115 medvedov, ki mu je zeleno luč prižgala Agencija RS za okolje (Arso). Začasna prepoved velja do pravnomočne sodne odločitve, so zapisali na sodišču.

Arso je junija odločil, da bodo lahko lovske družine in upravljavci lovišč s posebnim namenom odstrelili 115 medvedov. Odločba naj bi veljala do konca septembra na več območjih v državi, ki so bila določena glede na lokalne povečane gostote medvedov in konfliktov, ki jih medvedi povzročajo.

Upravno sodišče pa je nedavno ugodilo zahtevama dveh društev za varstvo okolja in narave za izdajo začasne odredbe ter odložilo izvršitev dovoljenja Arsa do pravnomočne sodne odločitve. Izkazana je namreč nepopravljivost škode, ker odstreljenih medvedov kot strogo zavarovane živalske vrste ne bo mogoče nadomestiti, so zapisali. Poleg tega bi bilo z izvršitvijo izpodbijanega akta poseženo v biotsko raznovrstnost in varstvo naravnih vrednot.

Časnik Delo je sicer v začetku julija navedel, da so bile na odločbo Arsa vložene pritožbe, zato odstrel ni stekel. O zadevi naj bi ponovno odločalo ministrstvo za okolje in prostor, in sicer v roku dveh mesecev.

"Populacija medveda v Sloveniji se trenutno ne regulira sama, zato pričakujemo, da bi se brez posega v populacijo konflikti znatno povečevali," so junija poudarili na Arsu. Dodali so, da druge možnosti, kot so npr. odstranitve medveda z določenega območja, odlov in preselitev osebka na drugo mesto v naravi, sterilizacija in zadrževanje v ujetništvu, niso sprejemljive in zadovoljive.