Revija Reporter
Slovenija

Odzivi na interventni zakon NSi za skrajševanje čakalnih dob različni

STA

14. feb. 2020 6:56 Osveženo: 7:00 / 14. 2. 2020

Deli na:

V NSi predlog zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema predstavili tudi drugim organizacijam in poslanskim skupinam

FB NSI

NSi je zaključila predstavljanje interventnega zakona o skrajševanju čakalnih vrst in iskanje podpore zanj. Medtem ko so odzivi strokovne javnosti pozitivni, so med parlamentarnimi strankami za zdaj različni, so sporočili iz NSi. Predstavitev predloga zakona so zaključili z današnjo predstavitvijo društvu Spominčica in Društvu za zdravje naroda.

Kot so sporočili iz NSi, so se predstavniki društev strinjali, da je javno zdravstvo prioriteta in da je treba poiskati vse razpoložljive vire za zmanjšanje čakalnih vrst. Rešitve v zakonu po njihovih navedbah podpirajo, danes pa so dodali tudi nekaj svojih predlogov, kako zakon izboljšati in še dodelati. Izpostavili pa so tudi problem sistema zdravstvene nege ter na to, da je celoten zdravstveni sistem potreben modernizacije.

V preteklih dneh pa so v NSi predlog zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema predstavili tudi drugim organizacijam in poslanskim skupinam. V slednjih so bili odzivi različni, kljub temu pa v NSi verjamejo, da bo razprava v DZ konstruktivna in da bo zakon dobil zadostno podporo.

Srečali pa so se tudi z zastopniki pacientovih pravic, ki so zelo jasno izpostavili, da so čakalne dobe akutni problem v Sloveniji in da druge rešitve razen omenjenega zakon ne poznajo, so zapisali v NSi. Prav tako so dobili podporo Zveze društev upokojencev Slovenije, so dodali.

NSi je s prvopodpisanim poslancem Jožefom Horvatom predlog zakona, ki so ga pripravili v zdravniški zbornici, vložila v začetku januarja. Med drugim predlagajo, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije lahko začasno z vsemi primernimi izvajalci, tudi zasebniki, sklenil pogodbe, v katerih bo določeno, katere dodatne storitve in pod kakšnimi pogoji jih bodo opravili.

Vlada predloga ne podpira, saj ocenjuje, da nedopustno dolgih čakalnih dob ne rešuje ustrezno, prav tako ne problematike na področju dela zdravnikov.