Revija Reporter
Slovenija

Odstopljeni državni sekretar Franc Breznik se je že vrnil v poslansko klop, iz nje se poslavlja Nuša Ferenčič, ki je »plesala« samo eno sejo

Igor Kršinar

22. apr. 2020 6:46 Osveženo: 6:51 / 22. 4. 2020

Deli na:

Franc Breznik, ki sicer rad zabava kolege z igranjem na kitaro in ob tem kaj zapoje, ob svojih poslanskih kolegih vnovič pojavil naslednji teden, ko bodo poslanci predvidoma sprejemalo drugi paket korona ukrepov.

Bobo

Mandatno-volilna komisija se je na včerajšnji seji seznanila s tem, da je Francu Brezniku 17. aprila prenehala funkcija državnega sekretarja in da je od 18. aprila znova poslanec SDS.

Tako se iz poslanskih klopi ekspresno poslavlja nadomestna poslanka Nuša Ferenčič, ki je v državnem zboru nadomeščala Breznika, potem ko je bil 20. marca imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve.

Preden pa je postala poslanka, sta se mandatu odpovedala lendavski župan Janez Magyar in ormoški župan Danijel Vrbnjak. 45-letna diplomirana pravnica in podjetnica s Ptuja se zdaj vrača v družinsko podjetje, ki ga vodi zadnjih deset let.

V poslanske klopi je sedla 2. aprila, ko je državni zbor sprejemal prvi paket protikriznih ukrepov. To je bila prva in zadnja seja državnega zbora, pri kateri je sodelovala, saj se »playboy iz Slovenskih goric« po odhodu iz vlade ni odpovedal svojemu mandatu.

Kot je znano, je Breznik 2. aprila s službenim avtomobilom prehitro vozil po ljubljanski obvoznici in potem, ko so ga ustavili možje v modrem, napihal 0,44 miligrama, kar je nekaj več kot 0,9 promila alkohola.

Mnogi se sprašujejo, ali bo poslance Franc Breznik ob vrnitvi v parlament postregel z bananami, podobno kot je to pred 28 leti storil legendarni poslanec iz Kranja Vitomir Gros.

Dva tedna pozneje, ko so zadevo zvedeli novinarji POP TV, je ministru Alešu Hojsu ponudil odstop, ta pa ga je tudi sprejel. Breznik je še novinarjem zaupal, da je pred sporno vožnjo urejal donacijo podjetja Rastoder, ki je njegovi občini Lenart darovalo banane in čebule. Na sestanku z donatorji naj bi na skoraj prazen želodec popil dva kozarčka viskija.

Prav podjetje Rastoder pa je pod drobnogledom kriminalistov zaradi mamil, konec januarja so v njihovem skladišču v Ljubljani opravili preiskavo, vendar to očitno Breznika kot državnega sekretarja na notranjem ministrstvu ni motilo, da se ne bi z njimi dogovarjal o donaciji.

Banane in čebula sta naslednji dan resda prišla v občino Lenart, vendar pa se je župan Janez Kramberger javno ogradil od omenjene donacije in izjavil, da se je zanjo Breznik dogovarjal mimo njega.

Tako se bo Breznik, ki sicer rad zabava kolege z igranjem na kitaro in ob tem kaj zapoje, ob svojih poslanskih kolegih vnovič pojavil naslednji teden, ko bodo poslanci predvidoma sprejemalo drugi paket korona ukrepov.

Mnogi se sprašujejo, ali jih bo ob vrnitvi v parlament postregel z bananami, podobno kot je to pred 28 leti storil legendarni poslanec iz Kranja Vitomir Gros.