Revija Reporter
Magazin

Retrospektiva Franca Mesariča: velikan slovenskega slikarstva v Galeriji Antikvitete Novak

Reporter

15. apr. 2022 9:54 Osveženo: 9:55 / 15. 4. 2022

Deli na:

Retrospektivna razstava velikana slovenskega hiperrealističnega slikarstva Franca Mesariča (slike 1965 – 2019) bo na ogled od 15. aprila do 21. aprila 2022 v ljubljanski Galeriji Antikvitete Novak.

V sklopu dnevov Franca Mesariča bosta organizirani kar dve strokovni vodstvi razstave. V soboto, 16. 4., ob 11. uri z muzejskim svetnikom Aleksandrom Bassinom ter v sredo, 20. 4., ob 18. uri z dolgoletno kustosinjo Bredo Ilich Klančnik. Strokovni vodstvi bosta nekaj posebnega, saj sta oba tako profesionalno kot tudi prijateljsko spremljala in bila del Mesaričeve ustvarjalne poti.



Franc Mesarič (1938-2020), prekmurski akademski slikar je zaznamoval povojno prekmursko in širše slovensko slikarstvo. V jugoslovanski likovni prostor je vstopil na začetku 70. let. Bil je eden izmed pionirjev hiperrealističnega slikarstva v Sloveniji in ustanovni član skupine DHLM. Znan je postal po lastnem pristopu k popartu in fotorealizmu. Njegov likovni izraz je prešel več izraznih faz in je koncipiran na ekspresionističnih elementih s poudarjenim racionalnim in konstruktivnim pristopom.

Mesaričeva silovita likovna energija pa je bila kljub temu spontana. Njegovo radovednost so pritegnili na videz nepomembni izrezi mesta, vsakdanje situacije in običajni interierji, ki pa jim je vdihnil svojo interpretacijo občutenja realnosti odtujenega. Izhodiščna točka iskanja podob je bilo okno ateljeja, stanovanja ali delovnega mesta v Pomurski tiskarni. In tudi mimobežni utrinki vsakdana. Njegove likovne podobe se večinoma izražajo nekakšno otožnost in melanholično izraznost.

Po letu 1980 je slikal interierje ateljeja, sledila so raziskovanja asemblaža in nato geometrijskih abstrakcij, ki so se proti koncu 20. stoletja pričela umirjati v ritmih ravnic. Na začetku 21. stoletja je ustvaril srebrni cikel Kopalcev. Ves čas svojega ustvarjanja je bil eden vidnejših predstavnikov zrelega in visokega modernizma pri nas.

Franc Mesarič je prirejal samostojne razstave in sodeloval pri skupinskih, doma in v tujini, med drugim tudi na veliki razstavi hiperrealizma v Budimpešti. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, leta 1998 je prejel nagrado za življenjsko delo mestne občine Murska Sobota. V času svoje kariere je deloval kot učitelj risanja, konzervator in kot grafični oblikovalec in likovni urednik v Pomurskem tisku ter Pomurski založbi.