pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, pomanjkanje Necenzurirano

Pogovoriti se moramo o trgovcih #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

1_kaja vidmar Njena.si

Kaja Vidmar objavila prvo fotografijo z ...

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odpoklic nevarnih otroških igrač: poglejte, zakaj so nevarne vašemu malčku

Deli na:
Odpoklic nevarnih otroških igrač: poglejte, zakaj so nevarne vašemu malčku

Odpoklicana igrača Dino World Water Snake - Foto: ZPS

Na zahtevo Tržnega inšpektorata Slovenije je prišlo do odpoklica igrače Punčke s hišnimi ljubljenčki v poslovalnicah trgovin Tedi. S trgovskih polic po Sloveniji se je morala umakniti tudi igrača Dino World Water Snake, prehransko dopolnilo BioTechUSA Black Blood Caf+ ter kuhalnica Luca.

Razlog odpoklica igrače Dino World Water Snake (Tip/oznaka EAN: 4010070392444) nemškega dobavitelja Depesche Vertrieb GmbH & Co.KG in slovenskega distributerja Mueller Drogerija d. o. o., je obstoj možnosti, da so v tekočini (polnilu) prisotne klice. Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da kupljenega izdelka ne uporabljamo, ob vračilu v trgovino je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Do vračila kupnine so upravičeni tudi kupci, ki so v poslovalnicah trgovin Tedi od 14.12 2021 do 10.5 2022, ko je prišlo do odpoklica, kupili igračo Punčko s hišnimi ljubljenčki (Številka artikla: 65107001211000000500). Testiranja izdelka so pokazala povišane vrednosti ftalatov (DEHP in DINP).


Ftalati so nevarne kemikalije, ki jih je prepovedano uporabljati v otroških igračah. Odredba Evropske komisije, ki je stopila v veljavo junija 2020, je omejila uporabo štirih ftalatov (DEHP, BBP, DBP in DIBP), kljub temu se vedno znova odkriva njihova prisotnost, kar je razvidno iz številnih odpoklicev igrač. DEHP, tokrat prisoten v odpoklicani igrači Punčka s hišnimi ljubljenčki, je v skupini ftalatov, ki so prepovedani v vseh igračah in izdelkih za otroke. Prav tako v odpoklicani igrači prisoten ftalat DINP je prepovedan skupaj z drugima dvema ftalatoma (DIDP in DNOP) v izdelkih, ki bi jih otrok vnašal v usta. Na toksične učinke ftalatov so najbolj dovzetni otroci, najstniki in nosečnice.

Zaradi previsokega odmerka kofeina v priporočenem dnevnem odmerku je bilo na zahtevo Tržnega inšpektorata Slovenije odpoklicano prehransko dopolnilo BioTechUSA Black Blood Caf+, ameriškega proizvajalca BioTech USA Kft iz Madžarske; distributer za Slovenijo je Maksimum d.o.o. iz Ljubljane.

Do odpoklica poliamidne kuhalnice Luca (Tip/oznaka: 47570130-0; EAN: 9008808108783; LOT: 2010024/300386), katere dobavitelj je Home & Design GmbH iz Avstrije, je prišlo zaradi kemičnega tveganja, ki ga predstavlja specifična migracija primarnih aromatskih aminov. Kot v primeru vseh drugih odpoklicanih izdelkov je trgovec kupcem ob vrnitvi izdelka dolžan vrniti kupnino.