Revija Reporter
Slovenija

(REPORTER PODKAST) Ali je seks kriv za vse težave v Sloveniji? Milena Miklavčič in Katarina Keček o koreninah problemov

Reporter
1 2.555

21. jul. 2023 15:23 Osveženo: 15:28 / 21. 7. 2023

Deli na:

Milena Miklavčič in Katarina Keček

M24/Sašo Švigelj

Novinarka Reporterja v pogovoru s kolumnistko in pisateljico, avtorico uspešnice Ogenj, rit in kače niso za igrače. Katarina Keček in Milena Miklavčič odkrito o temi, ki se je drugi ne upajo načeti.

Sogovornici pogovor pričneta z stanjem v prometu. Ali kdo pri nas namerno ustvarja kolaps na cestah? Milena Miklavčič je prepričana, da je tako, saj drugega odgovora na norijo na slovenskih cestah ne najde.

Ob tem opozarjata, da Slovenci le nismo tak potrpežljivi, kot se nekaterim zdi na prvi pogled. Prišel bo trenutek, ko se bo nekomu strgal film, svari Miklavčičeva.

Beseda nanese tudi na vlado in njeno učinkovitost. V zadnjih mesecih je vse padlo v vodo, vse reforme, ugotavlja Kečkova.

Miklavčičeva pojasnila išče na primarni ravni na odnosih med moškimi in ženkami. Tudi v politiki gre pogosto za intimo, za spolnost, za erotiko in denar, tako kot v osebnih odnosih, je prepričana. Koliko časa ste v nekem partnerstvu pripravljeni živeti ob obljub, vpraša.

»Slovenci imamo pregovor osel gre samo enkrat na led. Osel, ki se skriva v nas, mi ni všeč. Da kar naprej ponavljaš ene in iste napake,« pravi o slovenski nagnjenosti k izbiranju politikov, ki niso nič kaj drugačni od prejšnjih.

        APPLE PODCASTS

        SPOTIFY

        GOOGLE

        YOUTUBE

Miklavčičeva razkrije, kakšna zasebna sporočila dobiva na družbenih omrežjih in zakaj ne naseda nategom. Tako jo je razkurila predvolilna obljuba koalicije, da bi se lahko v 30 dneh  prišlo do zdravnika specialista – morda res, a koliko ljudem bo to dejansko uspelo, koliko jih je, ki se znajdejo, iščejo luknje v sistemu? Kako so ljudje lahko nasedli na to foro, se vpraša, če so vedeli, kakšno je stanje v zdravstvu, zmajuje z glavo.

Govora je tudi o družbenih vrednotah. Miklavčičeva ugotavlja, da so določene stvari izginile iz našega spomina – sama zelo pogreša zdravo kmečko pamet, da ljudje ne nasedejo, da se da do cilja priti čez noč. Stvari se gradijo počasi, poudari, ljudje se vse življenje učimo in spreminjamo, spreminjajo se tudi naše vrednote.

Kečkova se zahvaljuje Miklavčičevi, ker je prenesla zgodbe naših prednic in sodobne bralce seznanila z izkušnjami in zatiranjem žensk v preteklosti. Kar je bilo nekoč pomembno, danes ni več, ob tem pravi Miklavčičeva in da primer.

»Danes je zelo pomemben zunanji videz, lepota. Ta lepota je bila 50 in več let nazaj popolnoma nepomembna. In recimo ženske, ki so bile široke v bokih, so bile zelo cenjene in priljubljene, ker ljudje so rekli, da bo lahko rodila veliko otrok.«