evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odbor DZ zavrnil predlog SDS za uvedbo nadzora na tožilstvu

Deli na:
Odbor DZ zavrnil predlog SDS za uvedbo nadzora na tožilstvu

Foto: Primož Lavre

Člani odbora DZ za pravosodje so se danes seznanili s poročilom o delu tožilstva za leto 2013. Kritike na račun dela tega organa je bilo slišati le iz vrst SDS, kjer so tudi predlagali, da bi pravosodni minister uvedel nadzor na vrhovnem državnem tožilstvu, saj naj bi prvi med tožilci Zvonko Fišer kršil zakonodajo. Poslanci predloga niso podprli.

V SDS so opozarjali, da je Fišer za šest mesecev zamudil s sprejemom politike pregona, prav tako niso sprejeli njegovih pojasnil, da so letno poročilo o delu pripravili nekoliko kasneje zaradi tehničnih dejavnikov. To bo ukrep,s katerim bodo ljudje bolj začeli verjeti v pravosodni sistem, je menila Anja Bah Žibert (SDS) in nadaljevala, da se bo s tem pokazalo, da nihče v državi ni nedotakljiv. "Vehementno kršenje zakonov, in da se nič ne zgodi, ne more biti pravilo. Vzroka za to ne sme iskati v neki tehnični opremi," je opozorila.

Generalni državni tožilec Fišer je sicer danes pred odborom pojasnil, da so s svojim delom dokazali, da ni nedotakljivih. Tožilci so sicer pokazali, da imajo znanje in obvladujejo svoje delo, a dela se nikoli ne opravi popolnoma brez napak, je priznal. Kljub temu po njegovem ni upravičena vsesplošna kritika in stalno klicanje na odgovornost. Si pa prizadevajo, da bi, da bi bili uspešni in po tej poti bodo tudi nadaljevali, je še opozoril Fišer.

Poudaril je, da so lani delovali z okrnjeno kadrovsko zasedbo in v zelo zahtevnih razmerah, zato je v ta namen odprt razpis za 30 novih tožilcev in računajo, da bo ta tožilska okrepitev izpeljana.


Tudi po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča je tožilsko delo v zadnjih letih napredovalo. Po njegovem se mora ministrstvo za pravosodje pogovarjati z gradniki tega sistema strokovno in redno, s tem so tudi začeli.

Klemenčič je napovedal tudi, da bo v roku enega meseca na odbor prispel predlog novele zakona o državnem tožilstvu, ki bo usmerjen v možnost boljšega dela pri odvzemu protipravnega premoženja v civilnih postopkih.

Poslanci so se danes seznanili tudi s predlogom rebalansa proračuna za leto 2014, ki višjim in okrožnim sodiščem skupno prinaša dodatnih 13,7 milijona evrov, predvsem zaradi stroškov, ki jim povzroča spremenjena stečajna zakonodaja. Tožilstva bodo z rebalansom, če bo ta sprejet, dobila 1,3 milijona evrov več, kot je bilo sprva načrtovano.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij bo s sprejemom rebalansa dobila 720.000 evrov za plačevanje najemnin, še 700 tisočakov pa za materialne stroške zaporskega sistema. Državnemu pravobranilstvu bo šlo dodatnega četrt milijona evrov.