pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od funkcionarja MNZ Jakopina zahtevajo umik žaljivega zapisa o zaposlenih v CSD

Deli na:
Od funkcionarja MNZ Jakopina zahtevajo umik žaljivega zapisa o zaposlenih v CSD

Tvitnil je Jakopit, delil pa Gorenak. - Foto: Twitter

V socialni zbornici ostro obsojajo nedavni zapis uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve na račun zaposlenih v centrih za socialno delo (CSD). "Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih," je za STA zapisal generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl. V zbornici zahtevajo umik zapisa in opravičilo.

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom.

Zato v Socialni zbornici Slovenije, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD.

Strokovni delavci v CSD kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov, je ob tem v zapisu za STA opomnil Kolbl. Svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski, je dodal.


Zapis na Twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Ta je pozneje svojo poobjavo umaknil.

Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi V Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozvali k obsodbi zapisa. Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogarkoli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ.

Z MNZ so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je na mestu opravičilo zaposlenim v CSD.