Revija Reporter
Slovenija

Od danes boj za vsak glas!

STA

28. maj. 2018 5:55

Deli na:

Vstopamo v sklepni del kampanje pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami, v katerem bodo stranke stopnjevale svoje aktivnosti in poskušale pritegniti predvsem še neopredeljene volivce. Med drugim z organizacijo večjih dogodkov, enega takšnih danes pripravljajo v DeSUS. Še pred volilno nedeljo bodo volivci svoj glas lahko oddali tudi predčasno.

Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev, naj glas oddajo prav zanje, čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja, ki se je začela 4. maja, uradno zaključila in bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč na volilno nedeljo, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo v tem času prepovedano.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah je še precej volivcev takih, ki še niso odločeni, katero stranko bodo volili. Tako je v tem tednu pričakovati stopnjevanje strankarskih aktivnosti, priložnost za prepričevanje, da so najboljši, bodo predstavniki strank dobili tudi na soočenjih, ki jih v tednu pred volitvami pripravljajo različni mediji.

Sicer pa bodo zadnji teden kampanje stranke izkoristile tudi za zaključne volilne konvencije in večje dogodke. Zaključni dogodek z vsemi kandidati danes pripravljajo v DeSUS, v prihodnjih dneh bodo sledili tudi dogodki drugih strank.

Prihodnjo nedeljo, 3. junija, se bo na osmih državnozborskih volitvah za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev namreč potegovalo več kot 1600 kandidatov na 25 kandidatnih listah. Še pred volilno nedeljo bo glas mogoče oddati tudi predčasno, in sicer med torkom in četrtkom na enem od 63 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta med 7. in 19. uro.

Do srede, 30. maja, pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ter glasovanje na domu.