Revija Reporter
Slovenija

Očitki o spolnem nadlegovanju zoper Igorja Pribaca so se na senatu Univerze v Ljubljani »izgubili«?

Nenad Glücks
3 3.061

26. feb. 2021 6:00

Deli na:

Igor Pribac (levo).

Bobo

V nedavni letošnji številki revije Reporter smo pisali o primeru dr. Igorja Pribca, ki je izgubil habilitacijo za naziv izrednega profesorja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poleg prijav o spolnem nadlegovanju študentk je bil razlog za izgubo naziva premajhno število točk – premalo znanstvenih objav in znanstvenega raziskovalnega dela.

Toda po besedah Pribca se je domnevno spolno nadlegovanje pri odločanju v postopku njegove pritožbe (zoper sklep senata FF) na senatu Univerze v Ljubljani »izgubilo«. Meni, da zato, ker je bilo pravno majavo. Hkrati pa so šele v postopku na univerzi kot razlog za odvzem naziva navedli pomanjkanje točk.

Na univerzi tisto glede »izginotja« spolnega nadlegovanja pri njihovem odločanju zanikajo. Kot so sporočili za Reporter, je senat univerze zavrnil pritožbo Pribca zoper sklep senata FF, ki je bil utemeljen na mnenju študentskega sveta (očitki o spolnem nadlegovanju). Ob tem so ugotovili še pomanjkanje omenjenih točk.

Nekateri menijo, da bi dr. Pribac vseeno lahko obdržal zaposlitev na FF, kjer bi se lahko ukvarjal z vajami in raziskovalnim delom. Vendar dekan fakultete dr. Roman Kuhar pravi, da ni tako. Tudi za izvajanje tega je namreč potrebna habilitacija. »Na filozofski fakulteti brez habilitacije nihče ne more opravljati pedagoškega ali raziskovalnega dela.« Očitno se bo moral filozof in politični analitik posloviti tudi od delovnega mesta.

Pribac vztraja, da je senat univerze s spremenjeno argumentacijo pripoznal tehtnost njegove pritožbe zoper postopek na FF (očitki o spolnem nadlegovanju), saj je menil, da bi na upravnem sodišču lahko zmagal. Glede premajhnega števila točk pa je za Reporter pojasnil, da ima odločbo fakultete, ki mu odreja datum, do katerega mora zbrati dokazila o potrebnih objavah. »Do tega datuma sem potrebna dokazila tudi v resnici zbral. Senat univerze mojega izpolnjevanja te odločbe FF ni upošteval.« Morda bo na koncu v zadevi odločalo sodišče.