Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Slovenija

Obup: na evropskih volitvah neveljavnih kar 4,4 odstotka glasovnic

Deli na:
Obup: na evropskih volitvah neveljavnih kar 4,4 odstotka glasovnic

Kar 4,4 odstotka glasovnic (31.000) je bilo neveljavnih. Nekatere zagotovo po pomoti, glavnina pa najbrž namensko. - Foto: Bobo

Na nedeljskih evropskih volitvah je bilo po delnih neuradnih podatkih od približno 698.500 oddanih glasovnic neveljavnih skoraj 31.000, kar je 4,4 odstotka. Leta 2019 je bilo oddanih glasovnic približno 492.500. Neveljavnih jih je bilo skoraj 10.400 ali 2,1 odstotka. To pomeni, da jih je bilo letos neveljavnih 2,3 odstotne točke več kot leta 2019.

Po podatkih, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo v nedeljo oddanih 698.466 glasovnic, med katerimi jih je bilo neveljavnih 30.735. Na evropskih volitvah pred petimi leti je bilo oddanih glasovnic 492.457, med njimi pa je bilo neveljavnih 10.382 ali 2,1 odstotka.

Premier in predsednik Svobode Robert Golob je danes dejal, da sam štetja glasov, ki je ob velikem številu glasovanj terjalo precej več časa kot običajno, in podatkov o številu neveljavnih glasovnic ne more komentirati, ker nima dovolj informacij, pa tudi da je zanje izvedel iz medijev. "Zagotovo je to nekaj, kar bodo institucije morale pojasniti, ampak mislim, da imamo za to dovolj časa, nikakor pa zaradi tega ne bi pod vprašaj postavljal legitimnosti rezultatov," je predsednik vlade dejal ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu.


Predsednik SDS Janez Janša pa je v zapisu na družbenem omrežju X tokrat stopil v bran članom volilnih odborov. Ti so po njegovem mnenju danes neupravičeno kritizirani zaradi pozne objave rezultatov. Slednje je posledica tega, da je Gibanje Svoboda ob evropskih volitvah volivcem "naložilo" še izrekanje o štirih referendumskih vprašanjih, je prepričan. "Nemogoče je pet volitev obdelati v času enih. Hvala za trud," je še zapisal prvak največje opozicijske stranke.

Medtem pa je DVK za torek sklicala sejo, na kateri se bodo med drugim opredelili do novinarskih vprašanj v zvezi z izvedbo glasovanj na volitvah evropskih poslancev iz Slovenije in posvetovalnih referendumih.

Na evropskih volitvah so sicer volivci izrazili svojo voljo tako, da so obkrožili zaporedno številko liste, za katero so želeli glasovati. Preferenčni glas pa so lahko oddali tako, da so obkrožili številko pred imenom in priimkom kandidata. Pri tem je bilo treba preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero so glasovali, sicer glasovnica ni veljavna. Če je volivec obkrožil le ime kandidata, se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.