DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

sacha-dragic, superbet Necenzurirano

Preobrat: v tekmi za Športno loterijo tudi Romuni

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemške pisarne po pandemiji še vedno prazne; četrtina Nemcev dela od doma

Deli na:
Nemške pisarne po pandemiji še vedno prazne; četrtina Nemcev dela od doma

Delo od doma - Foto: px

Zaradi dela na daljavo so številne nemške pisarne prazne. Na dan je v povprečju premalo izkoriščenih 12,3 odstotka vseh delovnih mest v pisarnah, medtem ko je bil ta delež leta 2019, pred izbruhom pandemije covida-19, pri 4,6 odstotka, ugotavlja raziskava münchenskega inštituta Ifo.

Pri tem obstajajo precejšnje razlike med različnimi gospodarskimi panogami. V storitvenem sektorju se je po podatkih inštituta delež neuporabljenih delovnih mest povečal s 6,2 odstotka na 16,8 odstotka in v predelovalnih dejavnostih s 3,1 odstotka na 9,6 odstotka. Rast deleža je bila medtem manj izrazita v trgovini (s 3,2 na 5,8 odstotka) in v gradbeništvu (z 1,7 na 2,5 odstotka).

Pisarne so se izpraznile zlasti v panogah informacijske tehnologije, oglaševanja in tržnih raziskav, vodstvenega svetovanja ter farmacevtske industrije, navjajo v Ifu.

Približno četrtina zaposlenih v Nemčiji redno dela od doma. Nekatera podjetja spreminjajo prazne pisarne v prostore za coworking, druga zmanjšujejo svoje prostorske zahteve. "To ima lahko posledice za nepremičninski trg, ki je že zdaj pod pritiskom zaradi višjih obrestnih mer in stroškov gradnje," je pojasnil Simon Krause iz Ifa.

Padec uporabe pisarn še posebej močno prizadene središča mest. Tam je nadpovprečno veliko pisarn, trgovine na teh območjih pa zaradi dela na daljavo trpijo zaradi manjše prodaje, je še poudaril.