zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obtožena Požganova za zaposlitev sina župana Zanoškarja krivi župana

Deli na:
Obtožena Požganova za zaposlitev sina župana Zanoškarja krivi župana

Foto: Bobo

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes začela glavna obravnava proti nekdanji direktorici občinske uprave slovenjgraške občine Lidiji Požgan, ki jo tožilstvo bremeni zlorabe položaja pri zaposlovanju sina nekdanjega župana Matjaža Zanoškarja. Požganova, ki očitke zavrača, pravi, da je odločitve o kadrovskih zadevah sprejemal župan.

Tožilstvo Požganovi očita zlorabo uradnega položaja, ker je kot direktorica občinske uprave decembra 2008 kadrovski službi občine odredila, da v razpisu za prosto delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, predvsem za projekt gradnje širokopasovnega omrežja, navede po mnenju tožilstva diskriminatorni pogoj, da mora biti kandidat "samo profesor športne vzgoje", čeprav je občinski pravilnik o sistemizaciji delovnih mest predvidel "najmanj visokošolsko izobrazbo".

Na razpis se je nato kot edini kandidat prijavil sin takratnega župana Marko Zanoškar, ki je ta pogoj izpolnjeval. Požganova je podpisala sklep o izboru in v imenu občine tudi pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Po mnenju tožilstva je zlorabila položaj in omogočila Marku Zanoškarju pridobitev nepremoženjske koristi.

Požganova, ki lahko zaradi slabšega zdravstvenega stanja obravnavo spremlja samo dve uri, je v danes prebranem pisnem zagovoru zavrnila vse očitke tožilstva. Večkrat je poudarila, da glede kadrovanja na občini ni imela nobenih pooblastil ter da tudi ni kadrovski službi odredila vnos diskriminatornega pogoja v razpis. "Kadrovske zadeve je odrejal župan," je poudarila.


Se pa spomni, da so na enem od kolegijev glede projekta gradnje širokopasovnega omrežja govorili tudi o prihodnjih načrtovanih projektih občine, med drugim o gradnji atletskega stadiona, in da je bilo mnenje župana, da lahko oseba s področja športa pripomore pri pripravi in izvedbi tega projekta. Po njenih besedah je nato župan sam predlagal, da zaposlijo profesorja športne vzgoje in odločitve v zvezi s tem sam sprejel.

Že uvodoma pa je Požganova dejala, da je po njenem mnenju dogajanje posledica dejanj njenega delodajalca, zdajšnjega župana Slovenj Gradca Andreja Časa, ki nad njo zato, ker je bila direktorica občinske uprave v času županovanja njegovega predhodnika Zanoškarja, že dve leti "načrtno izvaja mobing in se je želi znebiti".

Nekdanjega župana Zanoškarja, ki je v času tega dogajanja postal tudi državnozborski poslanec in je zaradi tega Požganovo za čas odsotnosti pooblastil za podpise določenih dokumentov, bodo zaslišali na enem od nadaljevanj glavne obravnave. Za zdaj sta razpisani za 10. in 17. november, ko bodo zaslišali tudi nekatere druge zaposlene na občini.

Z zadevo se je v preteklosti ukvarjala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je v tem primeru januarja letos ugotovila koruptivno ravnanje občine v času, ko sta jo vodila župan Zanoškar in direktorica občinske uprave Požganova. In sicer tako pri zaposlitvi županovega sina najprej za določen čas ter nato tudi za nedoločen čas.