Reporter
E-novice
Digitalna naročnina
Reporter
Naroči

Obrazi podjetništva: zeleni darovi s kmetije Peterka


Spodbudno je, da je s tradicionalno pridelavo zelenjave in njeno prodajo na poseben način mogoče zagotoviti obstoj kmetije. Tako je na domačiji Peterka v Domžalah, kjer pri skupnem delu sodelujejo tri generacije kmetovalcev. Med njimi je 24-letni Tilen Peterka s svojo zelenjavno hišico. Prepričan je, da na njihovi kmetiji tudi v prihodnje ne bodo bíli plati zvona.

UV-tilen spela zan-kmetija- peterka-pl.JPG
Primož Lavre
S skupnim delom do kakovostne ponudbe domače zelenjave: Tilen Peterka (levo) z dekletom Špelo in bratom Žanom

Biserka Karneža
 

Velikost pisave

Manjša
Večja
 

V Sloveniji bo treba še veliko postoriti, da bi za svoje potrebe pridelali dovolj zelenjave. Za zdaj smo pri samooskrbi, kot kažejo statistični podatki, najboljši pri mleku in mesu, a najslabši pri zelenjavi, saj smo v kar 60 odstotkih odvisni od uvoza.

Tilen Peterka si je na domačiji, katere nosilec kmetijske dejavnosti je njegov oče Bojan Peterka, že uresničil željo po hišici z zelenjavo. O njej je začel razmišljati jeseni leta 2011, ko je skupaj z družino obiskal teto (babičino sestro) v nemškem Heilbrunnu (blizu Stuttgarta). Tu so si lahko ogledali turistične kmetije, ki se ukvarjajo s sadjarstvom in vinogradništvom.

Hišico z zelenjavo so na posestvu Peterka odprli slabo leto pozneje, 18. avgusta 2012, in po osmih letih v njej še vedno ponujajo svežo zelenjavo, nabrano s vsemi pridnimi rokami na kmetiji, od starih staršev, staršev, Tilna in njegovega brata ter starejše sestre, ki si je že ustvarila svojo družino, a še vedno priskoči na pomoč, kadar jo potrebujejo.

Vrata hišice so odprta med epidemijo, se pa na kmetiji zavedajo nevarnosti okužb, zato so uvedli varne ukrepe pri sprejemu kupcev. Ti si morajo ob vstopu nadeti rokavice, uporabiti razkužilo ter upoštevati obvestilo na vratih, da lahko v trgovino vstopa le po en kupec. Zaželena je še uporaba zaščitne maske in da se zložena zelenjava v vrečkah ne premetava. Tilen svetuje, da med epidemijo raje uživamo manj sveže in več kuhane zelenjave. Kaj naj torej storimo z zeleno solato? »Bolje bo, da je po nakupu ne uporabimo takoj, temveč s pripravo počakamo kakšen dan,« meni Tilen. »Še vedno bo dovolj sveža, saj tako ali tako brez težav počaka en teden, ker je bila v hišico dana takoj potem, ko je bil nabrana.«

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

SPONZORJI RUBRIKE OBRAZI PODJETNIŠTVA

nlb pasica.png
Sponzor rubrike obrazi podjetništva
NLB

zavarovalnica sava.png
Sponzor rubrike obrazi podjetništva
Zavarovalnica Sava

HSE banner 119x43mm LowRess.jpg
Sponzor rubrike obrazi podjetništva
HSE

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

naslovnica-rep15.jpg
Naslovnica
Reporter št. 15, 2020

Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.