Revija Reporter
Slovenija

Kaj vse pred javnostjo skriva direktor javnega podjetja Uradni list, d. o. o.

Nenad Glücks

27. mar. 2019 6:48 Osveženo: 6:50 / 27. 3. 2019

Deli na:

Matjaž Peterka s partnerko veliko potuje - na posnetku v ameriškem nacionalnem parku Yellowstone.

Facebook

Iz javnega podjetja Uradni list, d. o. o., pod vodstvom Matjaža Peterke niti po mesecu dni niso odgovorili na vprašanja glede domnevnih zlorab v podjetju.

Pred nekaj tedni smo pisali o očitkih glede domnevnih zlorab, korupcije in klientelizma v javnem podjetju Uradni list, d. o. o. To podjetje v državni lasti z okoli 30 zaposlenimi vodi Matjaž Peterka, ki ima pet tisoč evrov osnovne bruto plače. Glede na zapis na blogu njegove partnerke Andreje sta se na začetku tega meseca vrnila s 26 dni dolgega počitnikovanja v Mehiki, Belizeju in Gvatemali.

Čeprav smo na Uradni list, d. o. o., že 4. februarja in nato še 13. februarja naslovili vrsto vprašanj v zvezi z očitki o zlorabah, vse do zdaj nismo prejeli nobenega odgovora. Sprva nam je namestnica Peterke, Petra Škodlar, pojasnila, da šefa ni, ona pa nima pooblastila za odgovarjanje na takšna vprašanja.

Nato smo 15. februarja prejeli sporočilo, da bodo »na relevantna vprašanja odgovorili v najkrajšem možnem času«. Čeprav smo jih opozorili, da so v skladu z zakonom o medijih dolžni odgovoriti najkasneje v sedmih delovnih dneh od prejema vprašanj, tega še do zdaj niso storili. Zadevo smo prijavili informacijski pooblaščenki, saj gre za eklatantno kršitev zakona.

In kaj naši viri iz tega javnega podjetja očitajo Peterki? Med drugim to, da naj bi na razpisu za tržnika izbral gospo, ki nima vozniškega izpita, čeprav je bil to eden od pogojev za delovno mesto. Zapisali so tudi, da je Peterka od Telekoma prejel brezplačni telefon iPhone, ki ga je menda podaril partnerici, kasneje pa za telekomunikacijsko storitev izbral Telekom namesto drugega ponudnika z ugodnejšo ponudbo.

Prav tako je firma po naročilu direktorja domnevno kupila zmogljiv osebni računalnik, ki pa ga ni na seznamu osnovnih sredstev, ni v nobeni evidenci in ga ni v prostorih podjetja. Peterka je, kot pravijo, z zunanjim svetovalcem za pravne storitve Markom Gorjancem, s. p., oktobra 2017 sklenil pogodbo za nedoločen čas.

Očitek je, da gre za nezakonito pogodbo in za kršitev pravil javnega naročanja. V zadnjih nekaj letih je Gorjanc od Uradnega lista prejel že več kot 46 tisoč evrov. Seznam domnevnih zlorab je še precej daljši.