baunei, navigacija Svet24.si

Navigacija Google Zemljevidi jih pripelje na ...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Magazin

Primož Peterka ni več trener Turkov

Deli na:
Primož Peterka ni več trener Turkov

Primož Peterka je eden najuspešnejših skakalcev vseh časov. - Foto: Revija Zvezde

Nekdanji slovenski skakalni šampion Primož Peterka je zaključil sodelovanje s turško reprezentanco, ki je trajalo od začetka leta. Kot je dejal za portal Siol, po koncu pretekle sezone ni podaljšal pogodbe s turško smučarsko zvezo.

"Nisem več pri Turkih. Nisem podaljšal pogodbe. Imel sem ponudbe, a se nisem odločil," je po poročanju portala Siol o zaključku sodelovanja s turškimi skakalci dejal Peterka.

Kot je ob tem dodal, bo še naprej delal kot trener v smučarskih skokih, kmalu pa naj bi postalo jasno, v katero smer ga bo vodila pot.

Štiridesetletni nekdanji skakalni as se je kmalu po koncu tekmovalne poti leta 2009 lotil trenerske kariere. Pred odhodom v Turčijo januarja letos je tako sodeloval z Državnim panožnim nordijskim centrom Kranj, kjer je skrbel za mlade.

Pred tem je bil pomočnik glavnega trenerja ženske reprezentance v smučarskih skokih, nazadnje Stena Baloha, prej tudi Jožeta Berčiča in Matjaža Triplata.

Turki naj bi po odhodu Peterke pri razvoju smučarskih skokov po novem sodelovali s še enim slovenskim strokovnjakom, Nejcem Frankom, še poroča Siol, pri čemer se sklicuje na poljski portal skijumping.pl.Franko je bil več let pomočnik pri Goranu Janusu, ko je ta bil glavni trener slovenske reprezentance, sodeloval pa je tudi v ekipi zdajšnjega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja.

Peterka velja za enega najuspešnejših slovenskih skakalcev v zgodovini. V svetovnem pokalu je dosegel 15 zmag, 32-krat je končal na stopničkah, poleg tega pa je bil dvakrat najboljši tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98), oba velika kristalna globusa pa je prejel prav v Planici.

V sezoni 1996/97 je kot prvi Slovenec osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic. Tako leta 1997 kot leto pozneje je Peterka osvojil tudi laskavi naziv športnik leta.

Na svetovnih prvenstvih v poletih je bil najboljši leta 1998 v Oberstdorfu, kjer je zasedel šesto mesto, kot član slovenske ekipe pa je na olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju osvojil bron, uspeh pa je ponovil tudi na svetovnem prvenstvu 2005 v Oberstdorfu.

V zgodovino se je vpisal tudi kot prvi Slovenec s poletom prek dvesto metrov.

loading...
Loading...