Revija Reporter
Slovenija

Obrazi podjetništva: Oljkar Franc Morgan

Marko Medvešek

2. dec. 2018 17:10 Osveženo: 11:44 / 05. 4. 2019

Deli na:

Franc Morgan s psom Kolijem v svojem nasadu oljk.

Primož Lavre

Na mrzel novembrski dan, ki ga še dodatno ohladijo sunki vetra, so v gričevnatem zaledju slovenske obale nasadi oljk obrani in pripravljeni na zimo.

Letošnja letina je bila dobra in zgodnja, pravi oljkar Franc Morgan o pridelku svoje kmetije v Šmarjah nad Koprom. Na dveh hektarjih in pol ima posajenih okoli tisoč dreves, to jesen pa je stisnil okoli 3500 litrov oljčnega olja.

Morganova oljčna olja so priljubljena tudi kot darila, saj gre za vrhunsko, ekološko pridelano oljčno olje, ki je dobivalo nagrade in priznanja na tekmovanjih od New Yorka do Tokia.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Morgan pove, kako je gojiti oljke in pridelovati olje od redni službi; razkrije, zakaj se je sploh lotil gojenja oljk; pojasni, zakaj je bilo v otroštvu oljčno olje zanj celo neužitno; izpostavi, da sta grenkoba in pikantnost dodana vrednost olja; spregovori o nagradah, ki jih je osvojilo njegovo olje; razkrije, zakaj ne načrtuje širitve in zakaj vztraja pri butični pridelavi; pove, da smo Slovenci glede oljčnega olja prinesli slabe navade z dopustovanja na Hrvaškem.