1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priča na komisiji Krpan: S pismom o nameri ni mogoče oddati naročila

Deli na:
Priča na komisiji Krpan: S pismom o nameri ni mogoče oddati naročila

Foto: Arhiv Reporterja

Parlamentarna preiskovalna komisija Krpan je danes zaslišala Marka Grubarja z ministrstva za obrambo, ki je v času pisma o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko leta 2004 deloval na področju javnih naročil. Namen pisma o nameri sicer Grubar težko ocenjuje, je pa poudaril, da s takšnim pismom naročila ni mogoče oddati.

Grubar je v odgovorih na vprašanja članov komisije med drugim poudaril, da mu namen pisma o nameri ni poznan, saj so vse aktivnosti v zvezi z investicijskim programom glede nakupa oklepnikov potekale pozneje, v letu 2005.

Grubar sicer ni seznanjen s tem, da bi bilo pismo o nameri kadar koli preklicano. Vendar pa po njegovih besedah to ni problematično, saj ni bilo v nobenem smislu zavezujoče. "Če bi to pismo imelo pravno težo, bi bile težave s postopki naročila, kot je bilo izvedeno," je dejal.

Vstop Slovenije v EU je po njegovih besedah sicer pozitivno vplival na transparentnost javnih naročil. Razpis za oddajo ponudb za osemkolesnike sicer na portalu evropske obrambne agencije ni bil objavljen, saj ta portal v tistem času še ni bil vzpostavljen. Je bil pa poziv k oddaji ponudbe poslan osmim potencialnim proizvajalcem.

DZ je preiskovalno komisijo na zahtevo 30 poslancev SDS in NSi ter nepovezanega poslanca Ivana Vogrina odredil konec septembra lani. S parlamentarno preiskavo želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika podjetju Viator&Vektor v času vlade Antona Ropa.

Cilj preiskave je ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki. Ministrstvo za obrambo je namreč po prodaji s Sistemsko tehniko brez razpisa podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil.

Komisija Krpan je 26. februarja določila seznam prič, ki naj bi razjasnile namen prodaje Sistemske tehnike Viator&Vektorju. Priče je razvrstila v tri sklope oziroma skupine. V prvi so predstavniki vlade v obdobju med letoma 2000 in 2008, med njimi tudi predsednik vlade v času prodaje Anton Rop in njegov naslednik Janez Janša.

Drugo skupino prič sestavljajo predstavniki Sistemske tehnike, med njimi tudi nekdanja direktorja podjetja Jože Studenčnik in Milan Švajger. V tretjo skupino pa je komisija uvrstila ostale osebe, ki so na različne načine povezane s primerom. V tej skupini je tudi nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Kot prvi je pred komisijo pred okoli mesecem dni pričal nekdanji vodja proizvodnje v Sistemski tehniki Marjan Senica. Nekaj dni pozneje bi kot priči morala nastopiti Rop in Janša, a je komisija zaslišanji prestavila na poznejše obdobje. Grubar je bil tako druga priča, ki ga je zaslišala omenjena komisija.