sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Ruska kapelica kot simbol prijateljstva, ki povezuje slovenski in ruski narod

Deli na:
Janša: Ruska kapelica kot simbol prijateljstva, ki povezuje slovenski in ruski narod

Foto: Bobo

Ob Ruski kapelici pod Vršičem so se danes s tradicionalno slovesnostjo spomnili ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz. Premier Janez Janša, častni pokrovitelj slovesnosti, je v nagovoru pred okoli 2000 zbranimi kapelico označil za simbol prijateljstva, ki povezuje slovenski in ruski narod.

Vodja ruske delegacije, namestnik predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov pa je poudaril, da Ruska kapelica ni le kraj spomina na tragične dogodke prve svetovne vojne, ampak tudi potrditev duhovne sorodnosti in vzajemne naklonjenosti slovenskega in ruskega naroda. Ob tem se je Sloveniji zahvalil za zgledno ohranjanje kapelice.

Janša je izrazil prepričanje, da Ruska kapelica prispeva k prepoznavnosti Slovenije v Rusiji. K medsebojnemu poznavanju in krepitvi stikov pomembno prispeva kulturno sodelovanje. Tudi slovenska vlada po besedah njenega predsednika preučuje možnosti za odprtje znanstveno-kulturnega centra v Moskvi.

Premier je še dejal, da je Rusija za Slovenijo ena najpomembnejših gospodarskih partneric. Glavnino menjave s slovenske strani predstavljajo zdravila, z ruske pa energetski viri. "Gospodarsko sodelovanje je torej v znamenju zdravja in energije, kar je dobra osnova in obet za širitev menjave tudi na druga področja," je poudaril Janša.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo ob ruskih investicijah v Sloveniji, ki bi si jih po njegovih besedah želeli še več. Premier verjame, da bodo k temu prispevali tudi pravkar sprejeti vladni ukrepi za izboljšanje slovenskega poslovnega okolja. Dvostransko sodelovanje med državama na področju gospodarstva bo po Janševem mnenju v prihodnje okrepilo tudi polnopravno članstvo Rusije v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO).

Odkar je Slovenija tudi članica EU, dobiva Ruska kapelica po premierovih besedah še dodaten simbolni pomen, saj simbolno kliče po strateškem partnerstvu med celotno EU in Rusijo. "Vzpostavljanje in krepitev tega partnerstva je ena najpomembnejših nalog aktualnih upravljavcev v vseh prestolnicah celine. Njegovo dokončno oblikovanje v - upajmo - bližnji prihodnosti pa eno od najpomembnejših zagotovil za mir, stabilnost in blaginjo naših narodov ter hkrati v globalnem svetu garancija za ohranitev naših skupnih civilizacijskih vrednot," je poudaril Janša.

Saša Geržina, predsednik društva Slovenija-Rusija, ki je tradicionalno prireditev, že 20. po vrsti, organiziralo skupaj z občino Kranjska Gora in ruskim veleposlaništvom v Sloveniji, je izpostavil pristnost slovesnosti, ki se je ohranila vsa ta leta. "Prava prijateljstva se sklepajo počasi in trajajo dolgo," je poudaril v uvodnem nagovoru pred politiki, poslanci, gospodarstveniki, diplomati in ostalimi, ki so ob tej priložnosti prišli pod Vršič.



Uvodni nagovor bi sicer po prvotnih načrtih moral imeti ugleden zgodovinar Jože Pirjevec, a so v kabinetu predsednika vlade predlagali, da bi na prireditvi raje govoril Geržina.

"Z akademikom, zgodovinarjem, prijateljem, našim članom Pirjevcem sva potem sklenila, da zaradi danih okoliščin ljudi v imenu društva nagovorim jaz," je novinarjem ob kapelici danes pojasnil Geržina. "Odločitev ni bila lahka, s prijateljem Pirjevcem sva vse dobro premislila. In v imenu dobrih odnosov z Rusijo, v imenu vseh ljudi, ki so prišli, ne da bi vedeli za stvari, ki so za nekoga bolj, za drugega manj pomembne, mislim, da je prevladala strpnost in to, da je bil osrednji cilj lepa spominska slovesnost," je še dejal predsednik društva. Premier pa po slovesnosti ni želel dajati izjav.

Iz Rusije so se današnje slovesnosti ob 96-letnici kapelice pod Vršičem udeležili še delegacija dume na čelu s Sergejem Železnjakom, enota ruskih gardistov in delegacija ruske pravoslavne cerkve, ki jo je vodil voskresenski škof Sava.

Premier Janša se je po slovesnosti v Kranjski Gori sešel na dvostranskih pogovorih s podpredsednikom sveta federacije Vorobjovom.

Po slovesnosti ob kapelici se je v Kranjski Gori začelo družabno srečanje, na katerem so zbranim na voljo specialitete ruske in slovenske kuhinje.

S tem so se sklenile letošnje tradicionalne prireditve ob obletnici postavitve kapelice, ki so se začele v petek in s katerimi se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.