Revija Reporter
Slovenija

Ob Dravi se pripravljajo na poplave: morda bo treba evakuirati ljudi, ki živijo v hišah ob reki

STA

30. okt. 2018 5:55

Deli na:

Drava v Novi vasi pri Markovcih.

L.T.

Po burnem ponedeljkovem vremenskem dogajanju z močnim vetrom in obilnim deževjem, ki je po državi povzročilo kar nekaj nevšečnosti, se bo danes situacija nekoliko umirila. Grožnjo tamkajšnjim prebivalcem pa še vedno predstavlja naraščajoča Drava. Njen pretok namreč hitro narašča, zato bo reka danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bo veter do jutra povsod oslabel, vendar ne ponehal. Čez dan bo še vetrovno, a hitrost vetra predvidoma ne bo presegala opozorilne vrednosti.

Bo pa težave po napovedih povzročala naraščajoča Drava. Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Arsa bo pretok reke Drave na meji z Avstrijo pričel hitreje naraščati. V jutranjih urah, okoli 6. zjutraj, je pričakovati pretok med 1800 in 2000 kubičnih metrov na sekundo, dopoldan pa med 2000 in 2200 kubičnimi metri na sekundo. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji pa bodo znašali med 100 in 200 kubičnimi metri na sekundo. Drava bo vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

Po ocenah hidrologov bi lahko bilo ogroženih več kot sto objektov, od tega večina, 87 v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja. V tamkajšnjih območnih civilnih zaščitah so v ponedeljek zagotovili, da so na morebitne nevšečnosti pripravljeni. Prebivalce pa so pozvali, da se na težave pravočasno pripravijo in umaknejo svoje premoženje v višja nadstropja ali tja, kjer ne bodo utrpeli škode.

Na napovedano naraščanje reke Drave se že od nedelje pripravljajo tudi na Koroškem, kjer na najbolj kritična mesta namestili protipoplavne vreče in pregrade. Če se bodo napovedi o pretoku uresničile, bodo v Dravogradu evakuirali občane, ki živijo ob reki, ko bo pretok presegel 1300 kubičnih metrov na sekundo, pa se bodo v občini tudi sprožile opozorilne sirene.

Tudi morje bo danes še poplavljalo nižje dele obale. Na izpostavljenih mestih v zgornjem toku bo poplavila tudi reka Reka. V manjšem obsegu se bodo razlivale tudi reke v porečju Save Bohinjke, Save v zgornjem toku ter Kolpe. Ob krajevnih nalivih so tudi drugod možna razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov.

Ponedeljkova vremenska fronta z močnim vetrom in obilnim deževjem je sicer težave povzročala predvsem na zahodu države, največ na Primorskem, kjer s sunki vetra ponekod dosegli tudi več kot 100 kilometrov na uro. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe stanovanjskih hiš, prišlo pa je tudi do manjših izpadov elektrike. Ponekod so tudi že poplavljali vodotoki, meteorna voda pa je zalivala kleti stanovanjih hiš.