stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan in Putin odpirata plinovod Turški tok

Deli na:
Erdogan in Putin odpirata plinovod Turški tok

Putin je izpostavil, da krepitev odnosov med državama dokazuje tudi vse večja blagovna izmenjava. - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes v Istanbulu skupaj s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom odprl nov plinovod Turški tok. S plinovodom, ki teče pod Črnim morjem, se bo Rusija pri dobavah plina Turčiji izognila Ukrajini.

Po plinovodu Turški tok, ki naj bi stal več kot 11 milijard evrov, plin že teče od začetka letošnjega leta. Danes pa bodo njegovo odprtje pospremili še s slovesnostjo ob dvostranskih pogovorih med Putinom in Erdoganom. Voditelja se bosta predvidoma dotaknila vrste perečih vprašanj, vključno z razmerami v Libiji in Siriji, so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil iz Kremlja.

Rusija se želi s Turškim tokom in povečevanjem zmogljivosti Severnega toka pod Baltskim morjem v Nemčijo izogniti dobavam plina čez Ukrajino. Konec lanskega leta sta Moskva in Kijev dosegla dogovor, v skladu s katerim se bodo ruske dobave zemeljskega plina prek ukrajinskega ozemlja od leta 2021 naprej zmanjšale s 65 milijard na 40 milijard kubičnih metrov letno.


Gradnja Turškega toka se je začela maja 2017. Projekt bo imel v končni fazi dva kraka, prek katerih naj bi letno steklo 31,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. V prvi fazi je osredotočen predvsem na Turčijo, v drugi pa naj bi Rusijo povezal še z Grčijo in Srbijo.

Ideja o plinovodu Turški tok je vzniknila po tistem, ko se je Rusija v luči rusko-ukrajinske krize in pomislekov Evropske komisije odpovedala projektu gradnje plinovoda Južni tok, prek katerega bi ruski plin dobavljala na evropske trge, tudi prek Slovenije.

ZDA so medtem predpisale kazni za podjetja, ki sodelujejo pri projektih Turški tok in Severni tok 2, češ da gre za orodji prisile oziroma politični vzvod, ki bo oslabil vezi ZDA z Nemčijo in Evropo.