Revija Reporter
Slovenija

Ta teden se začenja sanacija vrhniškega potoka Tojnica

STA

7. avg. 2017 8:01 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Rezultati so pokazali izjemno onesnaženost s pesticidi.

Bobo

Kemis bo ta teden začel s sanacijo struge potoka Tojnice. Ali bo to že danes ali šele v prihodnjih dneh, pa je odvisno od vremena.

Za začetek del v strugi potoka mora namreč biti ta čim bolj suha, minulo noč pa je Slovenijo prešla precej močna fronta, ki ni prizanesla niti Vrhniki.

Prvi dan naj bi opravili pripravljalna dela, in sicer preusmerili vodo iz potoka mimo območja sanacije ter namestili cevovode in črpalke. S pomočjo Ribiške družine Vrhnika nameravajo prvi dan del iz potoka tudi izloviti ribe. A "če bo Tojnica zaradi napovedanih padavin narasla, bomo pripravljalna dela izvajali v torek. Naslednji dan pa bomo imeli začetek sanacijskih del," je minuli teden za STA pojasnil direktor Kemisa Emil Nanut. Kot je dodal, bosta dela izvajali dve njihovih zaposlenih ob pomoči podizvajalcev. Nadzor nad deli pa bo izvajalo podjetje VGP Drava.

Sanacijska dela bodo predvidoma potekala pet delovnih dni. Ko bodo uspeli preusmeriti vodo iz potoka, bodo po načrtih začeli s sesanjem sedimenta Tojnice in začasnim skladiščenjem. Zadnji delovni dan izvedbe pa bodo Tojnico izpustili nazaj v staro strugo.

Kemisov sanacijski program sicer zajema tri faze, vendar delna odločba agencije za okolje obravnava le prvo. Kasnejši faze bodo obravnavali po tistem, ko bo prva zaključena, je že pred časom pojasnil Nanut. Z dopolnilno odločbo bo Arso določil sanacijo okoljske škode, povzročene tlom in biotski raznovrstnosti.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja letos. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ogenj ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka.