Revija Reporter
Slovenija

Ob dnevu svobode medijev o najhujšem posegu v svobodo slovenskih medijev v zadnjem letu

Nenad Glücks

3. maj. 2018 13:01 Osveženo: 14:59 / 03. 5. 2018

Deli na:

Ob letošnjem tretjem maju, svetovnem dnevu svobode medijev, velja izpostaviti najhujši napad zoper svobodo tiska v Sloveniji v zadnjem letu dni. Zagrešili ga niso ne lastniki medijev, ne mafijski šefi, pač pa kar ena od vej oblasti sodstvo.

Ljubljanska okrajna sodnica Mateja Gruškovnjak je tako decembra lani z odredbo preprečila objavo članka o zakoncih Izi in Samu Login, najbogatejših Slovencih, v reviji Reporter Magazin. To revijo novinarji tednika Reporter izdamo nekajkrat letno.

Sodnica Gruškovnjakova je s tem blokirala prodajo že natisnjenih deset tisoč izvodov Reporter Magazina, pri čemer članka o najbogatejšem slovenskem zakonskem paru pred odredbo sploh ni videla. V primeru objave nam je zagrozila z globo v višini do milijon evrov. 

Poudarjamo, da v članku ni bilo prav nič spornega - nobenega prekomernega posega v zasebnost, niti ene besede o intimi, spolnosti, zdravju, mladoletnih.

Prodaja revije je tako po odredbi sodnice že pet mesecev blokirana, po pritožbi Reporterja je zadeva zdaj v reševanju na višjem sodišču. Proti tovrstni cenzuri je protestiralo Združenje novinarjev in publicistov, zoper njo so nastopili tudi medijski in pravni strokovnjaki.