900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O oprostilni sodbi za Milka Noviča danes še višji sodniki

Deli na:
O oprostilni sodbi za Milka Noviča danes še višji sodniki

Milko Novič na sodišču. - Foto: Bobo

Višje sodišče v Ljubljani bo danes na javni seji obravnavalo pritožbo na sodbo Milku Noviču v primeru sojenja po obtožbi za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novič je bil aprila lani v ponovljenem sojenju oproščen očitkov o umoru Jamnika, na kar se je pritožilo državno tožilstvo.

Noviča obtožnica bremeni, da je 16. decembra 2014 zvečer na Viču umoril Jamnika. Aprila 2017 je Okrožno sodišče v Ljubljani očitkom pritrdilo in ga spoznalo za krivega ter mu izreklo 25-letno zaporno kazen. Po pritožbi so decembra 2017 enako ocenili višji sodniki in obsodbo potrdili. A je jeseni 2018 vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje.

Novi senat pod vodstvom sodnika Zvjezdana Radonjića je v ponovljenem sojenju Noviča oprostil, tožilstvo se je na sodbo pritožilo, tako da so zdaj spet na potezi višji sodniki. Ti lahko prvostopenjsko sodbo potrdijo, spremenijo ali razveljavijo in odredijo novo sojenje.


Še pred tem so se višji sodniki odločili, da bodo izvedli javno sejo. Pričakovati je, da bo na njej sodnica poročevalka Stanka Živič predstavila dosedanji potek sojenja, tožilstvo pa pritožbo, na katero bo imela obramba možnost odgovoriti. Odločitve danes ni pričakovati.

Tožilka Blanka Žgajnar je sicer takoj po oprostilni sodbi ocenila, da v ponovljenem sojenju niso bile razčiščene zadeve, na katere je opozorilo vrhovno sodišče, ko je zadevo poslalo v ponovno sojenje. Ocenila je, da je bila rekonstrukcija dogajanja usodnega dne opravljena na nepravilen način in da ni dokazov o popolnem alibiju Noviča, kar je menil sodnik. Tovrstne ocene je tožilstvo verjetno povzelo tudi v pritožbi.

Kazenski postopek zoper Noviča bo sicer zastaral septembra letos, dve leti po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču, če pred tem ne bo prišlo do pravnomočne sodbe.