Revija Reporter
Slovenija

Odvetnik žene Janka Jamnika je ovadil sodnika, ki sodi Milku Noviču; sodnik je odvetnika prijavil Odvetniški zbornici

STA

16. apr. 2019 12:57 Osveženo: 13:13 / 16. 4. 2019

Deli na:

Milko Novič

Bobo

V ponovljenem sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je sodišče zaključilo dokazni postopek. Ob 13. uri bodo sledile zaključne besede tožilstva in obrambe.

Še pred tem je sodišče danes ponovno zaslišalo nemška izvedenca, ki sta pojasnjevala sledi streljanja na Novičevih oblačilih in koži. Pri tem nista mogla potrditi, da sledi dokazujejo, da je Novič strelec, tega pa po njunih besedah tudi ni mogoče izključiti.

Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić je tudi prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od doma do kraja umora. Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Po besedah sodnika je bil čas, ki ga je Novič imel na voljo, da pride na kraj umora in tega izvede, v najslabšem primeru osem minut, to je od 19.31 do 19.39, po ugotovitvah vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za revizijo prvega sojenja, pa je bil ta čas lahko še krajši, in sicer šest minut, od 19.33 do 19.39, je navedel sodnik.

"Prav nikakršne meritve tako ne bi mogle spraviti časa znotraj šestih ali osmih minut," je dejal sodnik. Povedal je še, da so meritve izvedli po poti, ki je najbolj ugodna za obtožbo in najmanj ugodna za obtoženca. Tudi sicer je zavrnil očitke tožilstva, da je bila rekonstrukcija izvedena "preveč turistično". Tožilka Blanka Žgajner je namreč že takoj po rekonstrukciji ocenila, da bi se dejansko dogajanje najverjetneje odvijalo precej hitreje, kot se je v času merjenja. Kot je dejal sodnik, so celotno dogajanje, ki naj bi se začelo od takrat, ko naj bi Novič vstal s kavča, se dodatno oblekel, vzel pištolo in se pripeljal na kraj umora, izvedli, kolikor hitro se je dalo.

Sodni senat je danes zavrnil nekatere dokazne predloge, med drugim predlog tožilstva, da sodišče postavi nova sodna izvedenca za balistiko in kemijsko stroko.

Sicer pa je tudi današnji narok zaznamovalo "iskrenje" med sodnikom in odvetnikom Jamnikove žene kot oškodovanke Mihom Kuničem. Slednjemu sodnik namreč ni dovolil postavljati vprašanj enemu izmed nemških izvedencev, pri drugem pa mu je vprašanja omejil. Že pred današnjo obravnavo je Delo tudi poročalo, da je Kunič sodnika kazensko ovadil zaradi domnevno nezakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja. Radonjić pa je Kuniču danes očital destrukcijo dokaznega postopka ter povedal, da je zoper njega podal prijavo na Odvetniško zbornico Slovenije s predlogom, da se ga izloči iz odvetniških vrst.