polna luna 4 Dobra karma

Tedenski horoskop: polna luna tokrat prinaša ...

prevara, obvestilo Svet24.si

FOTO: Podarili naj bi čevlje in majice, v resnici...

jansa smucanje tw Reporter.si

Janez Janša z lažnim pripisom pod fotografijo ...

Jelko Kacin Svet24.si

Jelko Kacin: Omilitev nekaterih ukrepov morda že ...

Zdravko Počivalšek Necenzurirano

Nova zgodba, novi sumi pri poslih z maskami

Jon Ola Sand Odkrito.si

Žalostno slovo od melodij

jan plestenjak Njena.si

Jan Plestenjak šokiral z novim videzom

Slovenija

Janez Janša spet napadel Ljudmilo Novak, ker je kritizirala njegovega mecena Viktorja Orbana

Deli na:
Janez Janša spet napadel Ljudmilo Novak, ker je kritizirala njegovega mecena Viktorja Orbana

Janez Janša, Ljudmila Novak - Foto: Primož Lavre

Pred februarskim vrhom Evropske ljudske stranke, na katerem naj bi po dobro obveščenih virov dokončno izključili stranko Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, je razplamtela vojna med prvakom SDS Janezom Janšo in evropsko poslanko Ljudmilo Novak, donedavno prvo damo NSI.

»Ljudmila o Madžarski (jok). V Sloveniji pa je vse OK, nobenih problemov, nobenega protesta. So M(adžari) že kdaj zaprli kakega opozicijskega voditelja pred volitvami? Vladajoči žalijo kristjane? Diskriminirajo otroke v katoliških šolah? Maske vse bolj padajo z obrazov #prvorazredni,« se je prvak SDS Janez Janša obregnil ob izjavo evropske poslanke Ljudmile Novak, ki je podprla resolucijo Evropskega parlamenta o kršitvah vladavine prava na Poljskem in Madžarskem.

»Kmalu po sprejetju resolucije je vodja Fidesza in madžarski premier Viktor Orban dejal, da EPP med drugim postaja socialistična. Temu kot evropska poslanka EPP, slovenska državljanka in Evropejka ostro nasprotujem!« je tvitnila Ljudmila Novak in priložila svoj blog na svoji spletni strani.

»Skregano z zdravim razumom je, da tisti, ki kršijo človekove pravice, govorijo o vrednotah EPP. Spoštovanje človekovih pravic, svoboda govora in vladavina prava. To so temelji EPP in EU,« je še izpostavila.

Celoten blog je objavljen NA POVEZAVI

Kot smo že omenili, naj bi sredi februarja na vrhu EPP obravnavali poročilo tako imenovanih modrecev o stanju demokracije na Madžarskem. Glede na to, da so resolucijo predlagali in večinoma podprli tudi v EPP, je že znano, da poročilo ne bo ugodno, kar pomeni izključitev Orbanovega Fidesza.

Očiščenje v EPP naj bi vplivalo tudi na slovensko politiko, saj bi iz najbolj prestižne evropske politične družine izstopila SDS, verjetno bo to storila tudi SLS (odvisno od dogovorov med Janezom Janšo in Marjanom Podobnikom), medtem ko bo NSI vztrajala v EPP.

Toda poznavalci razmer napovedujejo, da bo Orban že prej izstopil iz »vse bolj socialistične in liberalne EPP«, s seboj pa bo odpeljal še svojo slovensko marioneto, Janševo SDS. Večjega razkola v EPP pa naj ne bi bilo. Zlasti nemški krčanski demokrati govorijo, da ne bo prišlo do razkroja EPP, ampak njenega »očiščenja radikalnih struj«.

Kot pišemo v tiskani številki Reporterja, naj bi Orban skupaj z voditeljem poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslavom Kaczynskim in šefom italijanske Lige Matteom Salvinijem ustanovil novo evropsko krščansko demokratsko gibanje oziroma novo EPP. Po nekaterih virih naj bi se nova EPP celo združila s skrajno desničarsko skupino Identiteta in demokracija.

Očiščenje v EPP naj bi vplivalo tudi na slovensko politiko, saj bi iz najbolj prestižne evropske politične družine izstopila SDS, verjetno bo to storila tudi SLS (odvisno od dogovorov med Janezom Janšo in Marjanom Podobnikom), medtem ko bo NSI vztrajala v EPP. To pomeni, da bi Janšev sedež ob nemški kanclerki Angeli Merkel in avstrijskemu Sebastianu Kurzu prevzel Matej Tonin, medtem ko bi se Janša pojavljal v druščini evropskih populistov in skrajnih desničarjev.

loading...
Loading...