palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi in SLS tudi skupaj na parlamentarne volitve?

Deli na:
NSi in SLS tudi skupaj na parlamentarne volitve?

Foto: Bobo

Odločitev premierke Alenke Bratušek, da s ponedeljkom odstopa s funkcije, je pričakovana, vendar bi morala to storiti že takoj po kongresu PS, če bi resnično želela pripeljati državo na predčasne volitve še pred poletnimi počitnicami, so v sporočilu za javnost zapisali v NSi. Po njihovih besedah so predčasne volitve edina rešitev politične krize.

"Krščanski demokrati o predvolilnih koalicijah za parlamentarne volitve še nismo razpravljali, poudarjamo pa, da je naše sodelovanje s SLS pred evropskimi volitvami zelo dobro, zato obstaja možnost, da se bomo dogovorili za kakšno obliko sodelovanja tudi pred parlamentarnimi volitvami," pravijo v NSi.

Kot menijo v stranki, so se z zavlačevanjem odločitve o odstopu z mesta premierke možnosti za predčasne volitve pred poletnimi počitnicami zelo zmanjšale oziroma so skoraj nične, saj so nekateri ustavni pravniki že opozorili, da se 30-dnevnemu roku, ko se lahko predlaga novega mandatarja, ni mogoče odpovedati.

"Če k temu dodamo še 40-dnevni rok, ki je potreben od razpisa volitev do same izvedbe volitev, potem pademo krepko v drugo polovico julija. Glede na zadnjo odločbo ustavnega sodišča bi to lahko bil neprimeren datum za predčasne volitve, kar pomeni, da so realno lahko volitve šele septembra," opozarjajo v NSi.



V stranki tudi ugotavljajo, da "slaba in nepremišljena časovna umestitev kongresa PS ter slaba odzivnost koalicijskih partnerjev (dopusti) žal pomenita, da bo država vsaj tri mesece dlje v politični krizi". Znova poudarjajo, da so v zdajšnjih okoliščinah edina rešitev politične krize predčasne parlamentarne volitve.

NSi zato v aktualni sestavi DZ ne bo predlagala nobenega novega mandatarja niti ne bo nikogar podprla. "Če doslej vladi Alenke Bratušek ni uspelo izpeljati nobene resne reforme, potem ji to ne bo uspelo niti v prihodnjih mesecih," še dodajajo.

Premierka Bratuškova je sicer po včerajšnjem sestanku s predsedniki treh koalicijskih strank napovedala, da bo v ponedeljek predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika DZ Janka Vebra obvestila o odstopu s funkcije predsednice vlade.