muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi: Golobova vlada ni učinkovita, svojih obljub ne zna izpolniti

Deli na:
NSi: Golobova vlada ni učinkovita, svojih obljub ne zna izpolniti

Matej Tonin in ekipa NSi - Foto: NSi

V NSi so na današnji novinarski konferenci dejali, da bodo v DZ podprli napovedane razrešitve ministrov vlade Roberta Goloba. Ob tem opozarjajo, da zgolj kadrovske menjave ne bodo prinesle sprememb, če vlada ne bo bistveno spremenila svojih politik. Očitajo ji predvsem davčno obremenjevanje gospodarstva in neučinkovito sanacijo po poplavah.

V NSi menijo, da vlada ni učinkovita. Očitajo ji, da ne zna izpolniti lastnih obljub z začetka mandata, neučinkovitost in neoperativnost. Zdravstvena reforma je bila "velik dragulj Golobove vlade", od katerega naj bi bil odvisen tudi njen obstoj, končalo pa se je "klavrno z odstopom ministra", je dejal Tonin. Nova kandidatka za zdravstveno ministrico Valentina Prevolnik Rupel pa "daje vtis, da se bo status quo nadaljeval" in da bo državno zdravstvo še naprej glavna točka, reforme pa ne bo. "V NSi si pa vendarle želimo, da bi šli v vsem dostopno javno zdravstvo," je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Tudi z napovedano reformo plačnega sistema v javnem sektorju v NSi niso zadovoljni. "Iz izkušenj je jasno, da pravičnega enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ni mogoče narediti, zato je bolj smiselno oblikovati vsaj pet smiselno podobnih in povezanih plačnih skupin," menijo. V takih napetih okoliščinah minister za javno upravo enostavno ne more doseči dogovora za nek smiseln plačni sistem, meni Tonin.

Glede poplav pa je dejal, da ljudje še vedno nimajo zagotovljenih finančnih sredstev, prav tako občine še vedno nimajo sredstev za intervencije. Izpostavili so tudi pomanjkanje težke mehanizacije, po njegovem mnenju je treba preiti tudi na drugačen način urejanja vodotokov. "Skratka, nekaj gre resnično zelo narobe," je dejal Tonin.


Premier Golob je predlagal odstop ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežani ter ministrici za kmetijstvo Ireni Šinko, ki sta se po Toninovem mnenju pri svojem delu dejansko izkazala za neučinkovita. "Če bo do glasovanja v parlamentu prišlo, bo NSi glasovala za njuno razrešitev, prav tako tudi za razrešitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik," je dejal. Ob tem je poudaril, da kadrovske spremembe ne bodo rešile situacije, če vlada ne bo bistveno spremenila svojih politik, je izpostavil.

Menijo tudi, da se vlada ne spopada z inflacijo, migracijami, energetsko krizo in draginjo. Ob tem pozivajo finančnega ministra Klemna Boštjančiča in predsednika vlade, naj se spopadeta z inflacijo, ker se življenjski stroški prekomerno dražijo in ljudje živijo slabše iz meseca v mesec. Po drugi strani pa je gospodarstvo po njihovem mnenju prekomerno obremenjeno.

NSi po Toninovih besedah ne odhaja v vlado, "ker v vladi, ki dviguje davke in trmasto vztraja na državnem zdravstvu, nima kaj početi". So pa iz opozicije "vedno pripravljeni pomagati".

Špekulacije, da naj bi Tonin kandidiral za evropskega poslanca, v primeru izvolitve pa bi njegovo mesto na čelu stranke prevzel predsednik sveta stranke in poslanec Jernej Vrtovec, sta danes oba zavrnila. "NSi ni bila nikoli stranka, ki je gradila na kultu osebnosti, mi smo stranko vedno vodili timsko," je odgovoril Tonin. Oba sta sicer med evidentiranimi kandidati za evropske volitve. Med njimi je tudi sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak, več pa bo po Toninovih besedah znano po novem letu.