sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novomeški Novi trg bo dobil novo podobo

Deli na:
Novomeški Novi trg bo dobil novo podobo

Foto: Bobo

V Novem mestu so pred dnevi začeli priprave na rušenje nekdanje dodatne občinske stavbe. Novi lastnik stavbe na Novem trgu 6, podjetje Trgograd iz Litije, bo najprej ustrezno pripravil okolico in opravil nujna dela v objektu, v skladu s prodajnimi pogoji pa mora njegovo območje po rušenju čim prej urediti za začasno rabo oz. parkiranje.

Z novomeške občine so sporočili, da bodo v okviru priprave okolice omenjene stavbe delavci omejili dostop do nje in prestavili ograjo na južnem delu objekta. Uredili bodo dovoze za osebna in tovorna vozila ter stavbo izpraznili.

Nadaljevanje rušitvenega postopka bo lastnik določil po zagotovitvi dovoljenja za začasni gradbiščni priključek in zaporo pločnika. Po vzpostavitvi gradbiščnega priključka pa nameravajo gradbiščno ograjo prestaviti na sosednja parkirišča, so dodali.

Po podatkih novomeške občine je ta omenjeno, vrsto let prazno stavbo z dvoriščem in zelenico, leta 2006 prodala družbi Elektroservisi, ta pa jo je leta 2008 prodala trebanjskemu Betonalu, ki je kasneje končal v stečaju.

Objekt je zaradi zapadlega poroštva prevzela družba Hypo Leasing, novomeška občina pa ga je septembra lani, z željo, da čim prej najde ustreznega kupca, ki bi uredil to dolgoletno problematično točko, odkupila za 370.000 evrov brez prištetega davka.

Na dražbi ga je nato za 410.000 evrov decembra lani prodala Trgogradu in pri izklicu opredelila dodatne pogoje za ureditev območja. Ti predvidevajo rušenje stavbe, pobudo za pripravo izvedbenega prostorskega akta, razpis javnega arhitekturnega natečaja in čimprejšnjo gradnjo nove stavbe, ki mora biti namenjena poslovni rabi in delno stanovanjem.

Kot meni vodstvo novomeške občine, bi novi poslovni kompleks "v luči decentralizacije lahko pomagala napolniti država," da bi preprečili morebitne špekulacije, pa si je občina za omenjene nepremičnine zagotovila predkupno pravico.

Kot je znano, Novomeščani omenjeno zapuščeno, razdejano in razpadajočo stavbo kot mestno sramoto omenjajo takoj poleg tamkajšnjega propadajočega Narodnega doma.

Stavba na Novem trgu ima sicer pestro zgodovino. Tam je bilo namreč do leta 1925 mestno pokopališče, ki so ga prekopali in v tridesetih letih prejšnjega stoletja uredili v mestni park, poimenovan po pesniku Dragotinu Ketteju.

Po drugi svetovni vojni so ta še do zdaj edini novomeški mestni park opustili, jugoslovanska vojska pa je v njegovem osrednjem delu zgradila arhitekturno skrpucalo za svojo mestno komando. Po njeni preselitvi so na omenjene arhitekturne škrbine namestili kovinsko-stekleno konstrukcijo in v stavbi naselili upravno enoto z delom občinske uprave.

Nekateri Novomeščani sicer menijo, da bi na njeno mesto bolj kot novi poslovni kompleks vnovič sodil mestni park.