Revija Reporter
Slovenija

Novinar Igor Mekina še naprej širi prorusko propagando in svoje kritike pošilja v »zadnji krog pekla«

Nenad Glücks
16 3.436

20. mar. 2022 7:42 Osveženo: 7:46 / 20. 3. 2022

Deli na:

Tako je Mekina odgovoril na kritiko svoje proruske propagande.

Zajem zaslona

Pred nekaj dnevi smo na naši spletni strani razkrili prorusko propagando, ki jo prek svojega portala Insajder širi Igor Mekina. Gre za nekdanjega novinarja Mladine, ki je bil tudi urednik zunanje politike na Dnevniku. Zaradi članka nas je Mekina poslal v »zadnji krog pekla«, češ da smo izdajalci svobode izražanja.

Na Mekinovem portalu najdemo zapise, kot da bi jih zasnovali v Kremlju. Na primer, da Rusija osvobaja Ukrajino, da si je Zahod izmislil agresivnost Putina in da je Rusija z napadom na svojo sosedo svet obvarovala pred 3. svetovno vojno. Še več, trdi, da je Rusija ravnala v samoobrambi in da opozarjanje na to ni opravičevanje vojne. Pravi, da gre za opozorilo, ki je potrebno za to, da bi »vojno razumeli«.



Ko smo te nebuloze predstavili našim bralcem, je Mekina pobesnel. V patetičnem članku na svojem portalu nas je novinarje Reporterja celo poslal v zadnji krog pekla, češ da smo izdajalci svobode izražanja. No, lahko je miren. Živi namreč na njemu tako odurnem Zahodu, kjer v imenu svobode izražanja lahko nemoteno širi laži, medtem, ko bi ga v matjuški Rusiji preganjali za pisanje resnice. Motijo ga »jokavi komentarji zaradi Ukrajine«.

Njegova žena novinarka Svetlana Vasović je šla v članku pred dvema dnevoma še dlje. V naslovu je med drugim zapisala »Putin, otrdi svoje srce, udari močneje!« Češ, da to pojejo Palestinci na Zahodnem bregu, ki še pozivajo Kitajsko naj napade Tajvan. Vasovićeva, bolj kot v Sloveniji znana novinarka v Srbiji, pravi, da »medtem, ko večina Zahodnega sveta obsoja napad Rusije na Ukrajino, obstaja tudi velik del sveta, ki na te napade gleda precej drugače«.

Igor Mekina

arhiv Reporterja

Ali gre za popolno nepoznavanje ali pa, kar je verjetneje, zavajanje. V Združenih narodih je namreč kar 141 držav z resolucijo obsodilo napad Rusije, 35 držav je bilo vzdržanih in le pet proti. V resoluciji so države zahtevale umik ruske vojske iz Ukrajine.

Mekina pa je zataval v teorije zarote. Piše o tem, da naj bi se predsedniki vlad Slovenije, Poljske in Češke (Janša, Morawiecki in Fiala) nedavno z ukrajinskim predsednikom Zelenskim v resnici srečali na Poljskem in ne v Kijevu. Agenti poljske tajne službe naj bi igrali vlogo novinarjev, lažne fotografije srečanja, novinarskega brifinga in potovanja z vlakom pa da je pripravil tiskovni urad Zelenskega. Kaj pa če so se v resnici sestali v kleti na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi v Ljubljani?

Sicer pa je javnost že večkrat presenetil z lažnimi objavami o slovenski osamosvojitveni vojni. Tako slovenskim oboroženim silam pripisuje številne kršitve vojnega prava. Citiramo njegov zapis ob 30. obletnici naše osamosvojitvene vojne, češ kako vidijo ravnanje slovenskih oboroženih sil drugje na območjih nekdanje Jugoslavije: »Boji« slovenskih teritorialcev proti pripadnikom JLA za njih ostajajo primeri skrajno nehumanega, nečloveškega in zločinskega postopanja, saj je večina pripadnikov JLA, mladih, 18 in 19 let starih rekrutov padla prav v zahrbtnih napadih, med prekinitvami ognja, ki so jih enote slovenske TO in policije izkoriščale za približevanje »agresorjem.«

No, tako lažnivo interpretirajo slovensko obrambo zoper poraženo agresorsko JLA kvečjemu kakšni nekdanji velikosrbski oficirji v okviru JLA.

Leta 2008 so Mekino odpustili iz Dnevnika, ker so se deli diplomatske depeše o pogovorih med slovenskimi in ameriškimi diplomati, do katere je prišel Dnevnik, znašli hkrati v srbskem časniku Politika. In to izpod peresa Mekinove žene Svetlane Vasović, ki je bila dopisnica Politike iz Slovenije. Na Dnevniku so bili prepričani, da je informacije dobila od moža (sam je trdil drugače), zato so ga odpustili.

Nekdanji urednik zunanjepolitične redakcije Dnevnika je zoper delodajalca na delovnem sodišču vložil tožbo, zadeva se je vlekla na instancah več let. Na koncu je leta 2016 vrhovno sodišče odločilo: Dnevnik ga je odpustil zakonito, odpoved je bila utemeljena, saj je Mekina ravnal hudo nevestno. Sodišče ni podvomilo o tem, da je Svetlana Vasović podatke dobila od moža. S tem, da je dopisnici beograjskega dnevnika omogočil, da se je seznanila z depešo in jo uporabila za članek, je po ugotovitvah sodnikov ravnal najmanj hudo nevestno oziroma malomarno. Lahko bi rekli, da je izdal svoj (nekdanji) časopis.