očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

ashton-kutcher, mila-kunis Odkrito.si

Zvezdnika umijeta otroke šele, ko se na njih ...

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran Njena.si

Nekdanja slovenska miss tretjič rodila

Slovenija

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za predsednika državnega zbora, saj se je koalicija sprijaznila z Igorjem Zorčičem

Deli na:
Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za predsednika državnega zbora, saj se je koalicija sprijaznila z Igorjem Zorčičem

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat. - Foto: Bobo

Na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora in sveta NSI je prvak stranke in obrambni minister Matej Tonin poskrbel za novo razočaranje v strankinih vrstah. Sporočil je, da koalicija ne bo več skušala razrešiti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Tako njihov kandidat Jožef Horvat ni več v igri za to mesto.

Po odhodu Zorčičeve skupine iz SMC med nepovezane poslance, je NSI postala druga največja vladna stranka, saj ima sedem poslancev, medtem ko jih ima SMC le še pet. Na začetku jih je imela deset, vendar sta dva odšla v LMŠ oziroma SD, trije pa med nepovezane. Kljub temu pa ima SMC v vladi štiri ministre, NSI pa le tri.

Poleg tega je SMC še zasedala položaj predsednika državnega zbora, ki pa ga je z izstopom Zorčiča izgubila. Rešitev za politično neravnovesje med strankama so v koaliciji skušali doseči z razrešitvijo Zorčiča, ki bi ga na njegovem položaju nasledil vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat.

A ta scenarij je padel v vodo, ker koaliciji že dvakrat ni uspelo zbrati 46 poslanskih glasov, saj sta dva poslanca oddala neveljavni glasovnici. Manjkajoči glas bi lahko dosegli z vrnitvijo Zdravka Počivalška v državni zbor, iz katerega bi nato odšel Gregor Židan, ki je iz SMC prestopil v SD.

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi se že znebili Tonina: to sta glavna kandidata za naslednika

Toda Počivalšek je koalicijskim partnerjem dal jasno vedeti, da ne namerava odstopiti s položaja gospodarskega ministra in se tako vrniti v državni zbor zgolj zaradi razrešitve Zorčiča. Po drugi strani pa je poslanec Robert Polnar, ki je doslej glasoval za razrešitev Zorčiča, napovedal, da se tega političnega diletantizma ne gre več in da je pogoj za njegov glas Počivalškova vrnitev v parlament.Koalicijski voditelji so nato pragmatično ugotovili, da za Zorčičevo razrešitev pač preprosto nimajo dovolj glasov, zato bodo skušali z njim sobivati. Tako je izvisel Jožef Horvat, ki se je že veselil, da bo konec mandata dočakal kot predsednik državnega zbora in z vsemi dodeljenimi častmi.

Poraz je zanj še toliko bolj boleč, saj je v prejšnjem mandatu (pod vlado Mira Cerarja) zasedal prestižno funkcijo predsednika odbora za zunanjo politiko, ki je zdaj v rokah poslanke SMC Monike Gregorčič, sam pa je vodja poslanske skupine NSI.

Sicer pa so nad Horvatom razočarani mnogi njegovi podporniki v NSI, saj je bil kot opozicijski poslanec zelo kritičen do prvaka SDS Janeza Janše, zdaj pa je vnet zagovornik njegove radikalne politike in javno podpira tudi najbolj sporne zadeve, kot je zahteva po razpravi o neustavnosti programa stranke Levica, čeprav ga ima že štiri leta, pa se zaradi tega v SDS in NSI niso vidno razburjali. Zdaj pa niti primerne nagrade ne bo dobil.

Loading...