stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakovi še en mandat predsednice NSi

Deli na:
Novakovi še en mandat predsednice NSi

Foto: Bobo

Delegati šestega volilnega kongresa Nove Slovenije so dosedanji predsednici Ljudmili Novak v Vipavi danes zaupali tretji mandat na čelu stranke. Novakova je bila edina kandidatka za vodenje NSi v prihodnjih dveh letih. Zanjo je od 265 delegatov glasovalo 259 delegatov.

Izvolitev Novakove je bila pričakovana, saj je bila edina kandidatka, vendar je poudarila, da je vesela več kot 97-odstotne podpore delegatov. Po njenih besedah izvolitev pomeni naporno delo, saj je "v časih, ko ima politika veliko nezaupanja s strani državljanov, posebej težko voditi vladno stranko".

Izpostavila pa je, da ima ob sebi "zagnane, mlade in navdušene sodelavce", ki so bili ob njej v najtežjih časih, zato verjame, da bodo naloge kot ekipa tudi v prihodnje zmogli odgovorno in uspešno opraviti.

Novakova je v popoldanskem nagovoru delegatom izpostavila pomen odgovorne politike, kar je tudi geslo današnjega kongresa. Zagotovila je, da bo NSi svojo vlogo koalicijske stranke odigrala odgovorno, zavzeto, povezovalno in dobronamerno.

Udeležence je pozvala, naj bodo tisti del slovenske družbe, ki vedo, "da je za naše preživetje treba trdo delati, razumno trošiti, se najprej opreti na lastne sile in ravnati odgovorno na vseh položajih".

Delegati so danes izvolili tudi šest članov izvršilnega odbora, in sicer ministra za obrambo Aleša Hojsa, vodjo poslanske skupine NSi Mateja Tonina, poslanca Jožefa Horvata ter nekdanje poslance Mojco Kucler Dolinar, Alojza Soka in Martina Mikoliča. Izvolili so še nadzorni odbor in razsodišče stranke.

Dva podpredsednika stranke, glavnega tajnika in tri člane izvršilnega odbora si bo predsednica Novakova lahko izbrala sama. O imenih za zdaj še ni želela govoriti.

"Alternative tej vladi ni"

Trdnost koalicije je izjemnega pomena, "saj alternative tej vladi, ki v izredno težkih razmerah vodi državo, ta hip ni", je na kongresu NSi ocenila predsednica stranke Ljudmila Novak. Po njenem za sprejem najnujnejših ukrepov potrebujejo dialog, dogovor, spoštovanje dogovora in zavezništvo. NSi v odgovor na krizo ponuja odgovorno politiko.

Po besedah Novakove si je NSi težko prigarala vrnitev v parlament, vendar tudi obstanek ni samoumeven. Zato je na kongresu stranke v Vipavi, na katerem potrjujejo njen tretji mandat na čelu stranke, posvarila, da ne smejo "zaspati".

Ne nasilje ne nove volitve ne nova vlada, pač pa odgovorno ravnanje pretežnega dela slovenske družbe nas po njenem mnenju lahko popelje iz krize. Izpostavila je pomen odgovornega ravnanja vseh treh vej oblasti.

Zagotovila je, da bo NSi svojo vlogo koalicijske stranke odigrala odgovorno, zavzeto, povezovalno in dobronamerno. Udeležence je pozvala, naj bodo tisti del slovenske družbe, ki vedo, "da je za naše preživetje treba trdo delati, razumno trošiti, se najprej opreti na lastne sile in ravnati odgovorno na vseh položajih".

Po besedah Novakove zdaj država ne potrebuje le "govoričenja" o dialogu, temveč "dogovor, spoštovanje dogovora in trdno zavezništvo". "Dogovorjena beseda mora veljati in ne sme biti odvisna od trenutnega razpoloženja, želje po ugajanju javnosti ali trenutnih kapric posameznega političnega akterja. To smo v zadnjem času že večkrat videli," je bila ostra.

Za takšno ravnanje je po njenem mnenju potrebna tudi dobršna mera domoljubja in kmalu se bo, pravi, pokazalo, kdo od političnih akterjev ga premore in kdo ne. "Samo tako nam bo uspelo obdržati finančno in politično suverenost, sicer bodo vajeti naše države prevzeli drugi," je še posvarila.

Dotaknila se je vala protestov v državi in dejala, da organizirani protesti dajejo občutek, kakor da je vse narobe in glavno krivdo za to nosi vlada. Sama pa je prepričana, da so problemi veliko globlji, da "niso od včeraj" in da niso prišli z mandatom te vlade. Novakova razume zahteve po boljši in bolj pravični državi. Ob tem pa je obsodila nasilje, ki ga po njenih besedah nekateri "spodbujajo, drugi pa celo plačujejo, da bi to divjanje povzročilo žrtve in s tem razloge za nemire in odstranitev vlade". Policistom pa se je zahvalila za delo.

Po njenem mnenju je jasno, da so državljani nezadovoljni, ko poslušajo prepire politikov, sindikalne, študentske in državljanske proteste, "hkrati pa jih pozivamo k zategovanju pasu". "Toda vse to bi še prenesli, ko ne bi iz dneva v dan poslušali zgodb o korupciji, tajkunih, čez noč obogatelih državljanih, ki svoje premoženje skrivajo v davčnih oazah ali pa se izogibajo poravnavi dolgov in svoje prebivališče prijavljajo na varnih otokih," je dejala. Po njenih besedah je sramota za slovensko sodstvo, "ki skoraj nobenemu od takšnih goljufov ne uspe ničesar dokazati, odvzeti in jih obsoditi".

Poudarila je, da sama še nikoli ni "nikomur ničesar vzela" ali živela na tuj račun. Zato ne pristane "na sodbo ulice, da smo vsi lopovi".

Tudi trdnost vladne koalicije je po ocenah Novakove izjemnega pomena. Zato je partnerice pozvala, naj ne "nasedajo provokacijam tistih sil, katerih edini cilj je rušenje vlade in varovanje lastnih interesov, ne pa dobrobiti države".