Teja Gregorin Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tejo Gregorin po dopinški aferi?

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

ženska Petisvet.si

10 čudežnih živil, ki ubijajo staranje kože

injekcija Svet24.si

Šokantno: večina antibiotikov se porabi v ...

starejša gospa, babica Svet24.si

102-letnica pretepla in zadavila sostanovalko v ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

Slovenija

Nov glavobol za Šabedra: sodelavci napadajo glavnega srčnega kirurga v UKC Klokočovnika

Deli na:
Nov glavobol za Šabedra: sodelavci napadajo glavnega srčnega kirurga v UKC Klokočovnika

Foto: STA - Tomislav Klokočovnik

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik je dal odpoved, potem ko je nekaj njegovih sodelavcev podpisalo kritično pismo z zahtevo za razrešitev. Generalni direktor UKC Aleš Šabeder odpovedi ni sprejel, Klokočovnik jo je potem umaknil, poročajo spletne Finance.

Kirurgi in kardiologi z oddelka za kirurgijo srca in ožilja naj bi v kritičnem pismu nanizali več očitkov predstojniku Kločovniku in zahtevali njegovo razrešitev. Med očitki so slabe delovne razmere, neplačane nadure, prevelike obremenitve. Klokočovniku očitajo, da je žaljiv in neprofesionalen, da jemlje preveč bolnikov zase ter da ima njegovo proktorstvo za brezšivne srčne zaklopke prednost pred nujnimi operacijami.

Podpisniki Klokočovniku očitajo tudi neracionalno porabo sredstev za brezšivne biološke zaklopke. V zadnjih letih naj bi vstavil več kot 500 zaklopk perceval, ki stanejo 6000 evrov, medtem ko običajne zaklopke stanejo le od 1900 do 2000 evrov. Če bi uporabljali te, bi prihranili več kot dva milijona evrov, trdi 11 podpisnikov.


Klokočovnik je za Finance odgovoril, da so to edine zaklopke, ki jih je mogoče vgraditi brez prereza celotne prsnice. Ocenil je, da bi bila ukinitev programa etično sporna. Za to metodo so dobili številna priznanja, cena zaklopke pa se mu zdi primerljiva z večino držav EU.

Na drugi strani je Klokočovnika s svojim pismom podprlo devet zdravnikov s kliničnega oddelka za žilne bolezni ljubljanskega UKC. Zapisali so, da ga spoštujejo kot vrhunskega srčno-žilnega kirurga. Bolj konstruktivno se jim zdi najti dodatno operacijsko dvorano za operacije na žilju, vzpostaviti dodatno enoto intenzivne terapije ter zagotoviti ustrezno plačilo za nadurno delo. Menijo še, da bi zgolj menjava predstojnika brez izboljšanja razmer za delo povzročila negativne posledice.

Na neuradne informacije o Klokočovnikovem odstopu, pismih in očitkih so se za Finance v UKC odzvali z navedbo, da bo "vodstvo stanje reševalo v korist bolnikov in zaposlenih".

Loading...