natalia in charlie Odkrito.si

Ko pred kamerami preskakujejo ljubezenske iskrice ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za sredo, 21. avgusta

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

bernard brscic norma korosec bobo Svet24.si

Ljubezen na desnici: med Bernardom Brščičem in ...

miro cerar dopust 1 Svet24.si

Miro Cerar se je javil z letošnjega dopusta

janja garnbret bobo 2 Njena.si

To je moški, ki ga ljubi plezalna šampionka

ana jaka Njena.si

Veselje pri Hafnerjih: Ana in Jaka naredila ...

Slovenija

Nov glavobol za Šabedra: sodelavci napadajo glavnega srčnega kirurga v UKC Klokočovnika

Deli na:
Nov glavobol za Šabedra: sodelavci napadajo glavnega srčnega kirurga v UKC Klokočovnika

Foto: STA - Tomislav Klokočovnik

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik je dal odpoved, potem ko je nekaj njegovih sodelavcev podpisalo kritično pismo z zahtevo za razrešitev. Generalni direktor UKC Aleš Šabeder odpovedi ni sprejel, Klokočovnik jo je potem umaknil, poročajo spletne Finance.

Kirurgi in kardiologi z oddelka za kirurgijo srca in ožilja naj bi v kritičnem pismu nanizali več očitkov predstojniku Kločovniku in zahtevali njegovo razrešitev. Med očitki so slabe delovne razmere, neplačane nadure, prevelike obremenitve. Klokočovniku očitajo, da je žaljiv in neprofesionalen, da jemlje preveč bolnikov zase ter da ima njegovo proktorstvo za brezšivne srčne zaklopke prednost pred nujnimi operacijami.

Podpisniki Klokočovniku očitajo tudi neracionalno porabo sredstev za brezšivne biološke zaklopke. V zadnjih letih naj bi vstavil več kot 500 zaklopk perceval, ki stanejo 6000 evrov, medtem ko običajne zaklopke stanejo le od 1900 do 2000 evrov. Če bi uporabljali te, bi prihranili več kot dva milijona evrov, trdi 11 podpisnikov.


Klokočovnik je za Finance odgovoril, da so to edine zaklopke, ki jih je mogoče vgraditi brez prereza celotne prsnice. Ocenil je, da bi bila ukinitev programa etično sporna. Za to metodo so dobili številna priznanja, cena zaklopke pa se mu zdi primerljiva z večino držav EU.

Na drugi strani je Klokočovnika s svojim pismom podprlo devet zdravnikov s kliničnega oddelka za žilne bolezni ljubljanskega UKC. Zapisali so, da ga spoštujejo kot vrhunskega srčno-žilnega kirurga. Bolj konstruktivno se jim zdi najti dodatno operacijsko dvorano za operacije na žilju, vzpostaviti dodatno enoto intenzivne terapije ter zagotoviti ustrezno plačilo za nadurno delo. Menijo še, da bi zgolj menjava predstojnika brez izboljšanja razmer za delo povzročila negativne posledice.

Na neuradne informacije o Klokočovnikovem odstopu, pismih in očitkih so se za Finance v UKC odzvali z navedbo, da bo "vodstvo stanje reševalo v korist bolnikov in zaposlenih".

Loading...