vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

blaz svab Njena.si

Kakšen avto ima Modrijan Blaž Švab?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Norišnica v Stanežičah: dolga kolona vozil čaka na testiranje, na cestah zastoji (FOTO)

Deli na:
Norišnica v Stanežičah: dolga kolona vozil čaka na testiranje, na cestah zastoji (FOTO)

Vrsta vozil pred testno točko v Stanežičah. - Foto: Bobo

Vstopna točka ZD Ljubljana za odvzem brisov za PCR-testiranje se od danes nahaja na novi lokaciji na P+R parkirišču v Stanežičah. V dopoldanskem času je po poročanju medijev za določen čas prišlo tudi do zastojev na cesti Medvode-Ljubljana. Do 12. ure je bilo na PCR-test naročenih okoli 1400 oseb, število se bo bo tekom dneva še povečevalo.

Do danes se je vstopna točka za odvzem brisov nahajala v garažni hiši Stožice. Za spremembo lokacije pa so se odločili ravno zaradi boljše prometne pretočnosti ob povečanem številu odvzemov brisov, so pojasnili v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana.

Kot so za STA navedli v ZD Ljubljana, je pritisk na vstopno točko že nekaj dni izjemen. V dopoldanskem času pa je na novi lokaciji za določen čas prišlo do zastoja zaradi velikega števila otrok, predvsem šolarjev, ki so bili ob testiranju v šolah pozitivni.

Z gnečo so se spopadli tako, da so avtomobile na parkirišču razvrstili v dodatne čakalne vrste. Ob tem pa so dodali, da imajo na zalogi dovolj PCR-testov.


Odvzem brisov na novi lokaciji še naprej poteka na "drive in" način, so sporočili iz ZD Ljubljana. Na odvzem brisa za test PCR se je treba predhodno naročiti. V primeru znakov okužbe na testiranje osebo naroči osebni zdravnik. V primeru pozitivnega rezultata ob samotestiranju pa se osebe na test PCR naročijo na telefonskih številkah 031 619 359 ali 031 619 255.

Učencem in dijakom se za test PCR ni treba naročiti. Testiranje poteka od ponedeljka do petka med 7.30 in 9.30, ob ponedeljkih, sredah in petkih pa tudi med 12. in 14. uro.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je zaradi porasta okužb in posledično pritiska na vstopne točke v pripravi spremenjen protokol PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo znanih v prihodnjih dneh, je pa minister razkril, da bodo po protokolu kot zlati standard potrjevanja okužb s koronavirusom čim dlje skušali zagotavljati PCR-testiranje.

Ob tem o maksimalni zmogljivosti analize brisov PCR-testov v slovenskih laboratorijih ni želel govoriti, saj se kapacitete prilagajajo vsak dan. "Verjamem, da bodo naredili vse, tako Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano kot Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in drugi," je dejal. Po njegovih besedah so tudi epidemiologi enotni, da je treba čim dlje zagotavljati dostop do PCR-testiranja za vse, ki to potrebujejo.