Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ljubljana v času vojne za Slovenijo

Deli na:
Ljubljana v času vojne za Slovenijo

Tiskovna konferenca v Cankarjevem domu času vojne za Slovenijo - Foto: Mestni muzej Ljubljana

V Mestnem muzeju Ljubljana so ob praznovanju 30-letnice Republike Slovenije pripravili razstavo Ljubljana v času vojne za Slovenijo leta 1991. Postavitev z izborom fotografij in časopisnih izsekov, opremljenih s krajšimi besedili, ter posnetki takratnega medijskega poročanja obuja spomin na poletje 1991. Na ogled je od danes do 27. junija.

Po besedah avtorja razstave Blaža Vurnika podobe mesta, ki so predstavljene na razstavi, pričajo o dogajanju in obenem predstavljajo naš kolektivni spomin na dneve vojne, ko sta bili na preizkušnji moč in odločenost prebivalcev Slovenije, da obranijo državnost, ki so jo ustvarjali v procesih demokratizacije v desetletju pred tem. Prav tako pomembni pomniki tega obdobja so mediji, ki so v negotovem času poročali o dogajanju v mestu in državi ter ga komentirali.

Kot so zapisali v muzeju, je bilo poletje leta 1991 drugačno. Zaznamovala ga je vojna za Slovenijo z vsemi elementi porajajočega se spopada, ki se je nato v Sloveniji končal po desetih dneh. Ljubljana se je po razglasitvi neodvisnosti Slovenije in po slovesnem in razvitju zastave nove države v središču mesta zbudila v svet, ki je bil poln novih okoliščin. Na cestah okoli mesta so tanki teptali improvizirane barikade, sestavljene večinoma iz avtomobilov, tovornjakov in avtobusov. V mestu so se pojavili oboroženi pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske milice.

Sledilo je deset dni intenzivnega dogajanja. Alarmi za zračne napade, sestrelitev helikopterja v Rožni dolini, smrt in poročila o spopadih, o padlih in ranjenih, starši, ki prosijo in zahtevajo, naj njihovi sinovi ne bodo vključeni v spopade, tu je bilo še nakupovanje zalog. Obenem pa politična in diplomatska prizadevanja za umiritev in razrešitev razmer, poročila, tiskovne konference v Cankarjevem domu, prihajanje in odhajanje jugoslovanskih in evropskih politikov. Brionska pogajanja in deklaracija ter čakanje na odhod jugoslovanske vojske iz Slovenije, so še zapisali v muzeju.