nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NLB išče »špiclja«, ki je razkril nov kredit za razvpitega (in močno zadolženega) Pogačarja

Deli na:
NLB išče »špiclja«, ki je razkril nov kredit za razvpitega (in močno zadolženega) Pogačarja

Foto: Bobo

Po poročanju medijev naj bi bila NLB tik pred odobritvijo 750.000 evrov posojila podjetju Pinus iz Rač v lasti Jurija Pogačarja, ki naj bi bankam dolgoval 40 milijonov evrov. V NLB konkretnih poslovnih odnosov s strankami ne morejo in ne smejo komentirajo. Poudarjajo, da se držijo profesionalnih kriterijev pri presoji vzdržnosti poslovnih modelov.

Zaradi odtekanja zaupnih informacij je banka nemudoma sprožila ustrezen interni postopek in bo podala ovadbo pristojnim organom pregona, poudarjajo v NLB. "Posredovanje zaupnih dokumentov nepooblaščenim osebam pomeni kršenje določil zakona o bančništvu kot tudi internih predpisov banke", so še zapisali v NLB.

Na spletnem portalu 24ur.com so zapisali, da so v oddaji Svet na Kanalu A v torek razkrili, da naj bi bila družba Pinus že dogovorjena za reprograme obstoječih kreditov, hkrati pa naj bi ji odobrili tudi novega. Včeraj pa je za omenjeno televizijo direktor družbe Marko Klemenčič dejal, da banka NLB novega posojila družbi še ni odobrila.


Kot so v sporočilu za javnost zapisali v NLB, je "dokument NLB, ki ga navajajo različni mediji, interne in zaupne narave. Gre za delovno gradivo, namenjeno obravnavi v okviru internih postopkov banke". Zato je oblikovanje zaključkov ali sklepanje o kakršnikoli poslovni odločitvi banke na podlagi tega dokumenta povsem brezpredmetno in neutemeljeno.

V NLB poudarjajo, da se pri svojem poslovanju držijo profesionalnih kriterijev. Pri tem so poudarili presojo vzdržnosti poslovnih modelov in bodočega denarnega toka strank, ki je edini porok za poplačilo kreditnih obveznosti.

"Kjer ta denarni tok na dovolj transparenten in verjeten način prepoznamo, projekte odločno finančno podpremo. Kjer temu ni tako, ravno tako odločno predstavimo, da je potrebno iskati rešitve v drugih virih financiranja," navajajo v NLB. Dodajajo tudi, da je taka praksa edini legitimen način za zagotavljanje dolgoročno vzdržnega poslovnega modela banke, zato od nje ne bodo odstopali.