Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Njegova stranka strmoglavila v anketah, a Počivalšek trdi, da SMC še lahko pride v parlament

Deli na:
Njegova stranka strmoglavila v anketah, a Počivalšek trdi, da SMC še lahko pride v parlament

Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek trdi, da parlamentarni prag za SMC ni nedosegljiv, tudi če bi bile volitve zdaj. Medijska slika, ki se zdaj prikazuje, pa stranko boli, je dejal v pogovoru za Delo. Dodal je, da bo koalicija trdna, bo pa morala biti tudi pametna, da se pod težo realnih problemov ne bo zatekla v nepotrebno politiziranje.

Počivalšek pravi, da ve, koliko poslancev SMC je dobilo ponudbo za prestop. "Lahko rečem, da je bilo kar nekaj naših poslancev deležnih predlogov za prestope. To smo v stranki predebatirali," je dejal in dodal, da jih odhod poslanca Janija Möderndorferja ni presenetil, odhod Gregorja Židana pa jih je presenetil in razočaral, tudi zato, ker ni dal vedeti, da ga v stranki karkoli moti ali da je v kaki stiski.

Kot predsednik stranke SMC se Počivalšek, kot poudarja, ukvarja s tem, kako bodo delali naprej, da bodo realizirali koalicijsko pogodbo. V vladi so se po njegovih besedah dogovorili, da začnejo prihodnji teden delati na način, ki velja za "normalne" in ne za izredne razmere. "Šele zdaj bomo lahko pokazali, kaj sploh zmoremo v tej koaliciji," je poudaril za Sobotno prilogo Dela.

Počivalšek pravi, da je vsaka koalicija naporna. Spomnil je na veliko premoč SMC v koaliciji Mira Cerarja, a so takrat po njegovih besedah vseeno delali previdno in z občutkom do manjših partnerjev. "Bi rekel, da podobno zdaj dela SDS z nami," je dodal.

Vlada Marjana Šarca se po Počivalškovih besedah z vsebinskimi zadevami ni ukvarjala. "Vse skupaj je bilo videti kot nekakšno gledališče ... Ta zgodba nas je stala stabilnosti in verodostojnosti, mi smo bili v Šarčevi koaliciji bolj na stranskem tiru kot kadarkoli," je dejal. Sedanja vlada je, tako Počivalšek, odgovor na nesposobnost prejšnjega premiera, da bi voljo koalicijskih partneric povezal v kaj večjega oz. v kaj več kot črko na papirju.



Glede stanja v državni blagajni je Počivalšek zatrdil, da zadeve niso črno-bele. Jasno je, da v tem trenutku ni toliko prihodkov, kot so jih načrtovali, zato se bo država zadolžila in vložila v revitalizacijo gospodarstva. "Rezi v predvideno porabo bodo, bomo pa pri teh odločitvah zelo zadržani in previdni. Morali bomo biti racionalni, ampak gledati naprej ... Ne smemo biti črnogledi in reči, da se bo zdaj svet podrl, ker imamo manj prihodkov!" je dejal.

Dotaknil se je tudi upravljanja državnega premoženja. Po njegovih besedah je jasno, da nekdo, ki vlada, nosi odgovornost za upravljanje z državnim premoženjem: "Zdaj bomo opravili imenovanja tam, kjer mandati potečejo, tako je tudi z nadzornim svetom SDH. Tam bi res lahko svoja nadzornika po koalicijskem usklajevanju dobili stranki, ki prej nista bili v vladi, torej SDS in NSi, ni pa to dokončno usklajeno."

Dogovoru o demografskem skladu so bili po Počivalškovih besedah blizu že v Cerarjevi vladi, a je vse padlo v vodo zaradi takratnega vodstva DeSUS. Počivalšek meni, da je pokojninski sistem absolutno nujno treba postaviti na nove temelje. "Na načelni ravni demografski sklad zagovarjam, koncept sklada in vire, iz katerih se bo stekal denar vanj, način upravljanja in nadzora pa je potrebno zelo jasno doreči," poudarja.

Ustanovitev demografskega sklada bo, tako Počivalšek, lahko pomenila tudi to, da bodo nekatere ustanove ugasnile. DUTB je že prišla do faze, ko jo je mogoče ukiniti. "Sam v Šarčevi vladi nisem bil za podaljšanje življenjske dobe slabe banke," je še dejal Počivalšek, ki je pojasnil tudi, da je odgovor na interpelacijo, ki so jo o njegovem delu in odgovornosti zaradi očitkov pri nabavi zaščitne in druge opreme vložile LMŠ, Levica, SD in SAB, nared.