Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodoči predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je lani dogovarjal za vstop v vlado Janeza Janše. Bo stranko po izvolitvi odpeljal iz vlade Marjana Šarca?

Deli na:
Bodoči predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je lani dogovarjal za vstop v vlado Janeza Janše. Bo stranko po izvolitvi odpeljal iz vlade Marjana Šarca?

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo - Foto: Primož Lavre

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je javno potrdil, da se bo na kongresu SMC 5. oktobra potegoval za predsednika stranke. Za zdaj je edini kandidat, kandidacijski postopek pa je odprt do konca sobote.

Ne glede na morebitne tekmece, je glavni favorit za predsednika stranke. Po napovedi umika Mira Cerarja z vrha SMC se je namreč večina njenega vodstva odločila za podporo Počivalšku, ki je poleg Cerarja najbolj prepoznaven minister SMC.

Po lanskih državnozborskih volitvah se je Počivalšek tudi najbolj zavzemal za oblikovanje vlade z relativnim zmagovalcem SDS oziroma za podporo Janezu Janši za mandatarja. Bil je zelo skeptičen do koalicije, ki je nastajala pod vodstvom Marjana Šarca.

Manj je znano, da je Počivalšek v času po volitvah Janšo tudi osebno tajno obiskal na njegovem domu v Šentilju pri Velenju. Za vstop SMC v koalicijo naj bi postavil dva pogoja: da bi Cerar prevzel položaj predsednika državnega zbora in da bi bil sam še naprej minister za gospodarstvo.

Oba pogoja naj bi Janša brez zadržkov sprejel, toda Počivalšek mu ni kljub temu ni mogel zagotoviti glasov vseh poslancev SMC, saj ga nekateri niso bili pripravljeni podpreti za mandatarja. Zato naj bi ga zanimala tudi možnost, da bi SDS za mandatarja predlagala koga drugega.

Tega pogoja pa Janša ni bil pripravljen sprejeti, saj je naslednji dan ostro napadel Cerarja, ko je ta kot premier sklical posvet parlamentarnih strank glede naslednjih korakov zaradi spora s Hrvaško.

Čeprav je Cerar vseskozi javno zanikal pogovore z Janšo, je težko verjeti, da bi se Počivalšek dogovarjal brez njegove vednosti in soglasja. Po nekaterih virih naj bi si Cerar premislil po grožnjah Stojana Pelka, da če bo Janšo znova pripeljal na oblast, ne bo mogel več predavati nikjer v Sloveniji.

Če mu ob uspelo potegniti SMC z dna in jo spet uvrstiti v parlament, bo lahko odigral ključno vlogo glede tega, kam se bo nagnila prihodnja slovenska vlada.

Odprto ostaja tudi vprašanje, s katero stranko bi SDS in SMC sestavila vlado. Skupaj z NSI bi imela premalo glasov (42), tudi če bi vsi poslanci podprli takšno vlado. Nujno bi potrebovali vsaj še SAB, Počivalšek pa je takrat špekuliral, da Šarcu ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za izvolitev za mandatarja in da bo potem njegova LMŠ vstopila v tretjo Janševo vlado.

Kot je znano, je Šarcu uspelo sestaviti koalicijo, vanjo je vstopila tudi SMC, Cerar sicer ni postal predsednik državnega zbora, zato pa je Počivalšek ostal gospodarski minister. Mnogi v stranki so nezadovoljni nad vlado in položajem, ki ga ima SMC v njej.

Želijo si vlade, ki bi bila bolj gospodarsko in razvojno usmerjena, mnogi si želijo koalicijo, ne samo z NSI, ampak tudi z SDS. Javnomnenjska podpora SMC je padla z 9,75 odstotka na lanskih državnozborskih volitvah na 1,6 odstotka na evropskih volitvah. Po drugi strani pa se krepi priljubljenost LMŠ.

Tako SMC z izstopom iz vlade nima kaj izgubiti. A vprašanje je, kaj lahko s tem pridobi. Še večje je vprašanje, koga bi lahko zvabila iz vlade v novo koalicijo pod vodstvom SDS oziroma Janeza Janše. Težko je verjeti, da bi ji lahko sledila SAB ali Desus, zato je ta scenarij zelo neverjeten.

Foto: Bobo - Zdravko Počivalšek

Po drugi strani pa ima Počivalšek zelo dobre odnose ne le z gospodarstveniki (pred vstopom v vlado je bil prvi mož Term Olimia, od tod njegov vzdevek Bademajster), ampak tudi s politično desnico. Na zaslišanju za gospodarskega ministra je dobil tudi glasove SDS in NSI, nato je obiskal kongres SLS, na katerem so ustoličili zimzelenega Marjana Podobnika.

Če mu ob uspelo potegniti SMC z dna in jo spet uvrstiti v parlament, bo lahko odigral ključno vlogo glede tega, kam se bo nagnila prihodnja slovenska vlada.